Wat nou als je in Dordrecht het beste van twee werelden met elkaar verenigt? Iedereen weet dat er maar één licentie klaar ligt voor de lokale omroep. Zoals we inmiddels ook weten dat er twee gegadigden voor zijn: RTV Dordrecht en Via Cultura.
Het Commissariaat voor de Media ziet in dat soort situaties het liefst dat beide gegadigden om tafel gaan en eens rustig passen en meten of die plannen in elkaar te schuiven zijn.
Gisteren (30 augustus 2022) werd in de lokale politiek gesproken over die licentie. De gemeenteraad dient hierover immers een advies uit te brengen aan het Commissariaat. Het ambtelijk apparaat sorteerde opzichtig voor op continuering van de licentie voor RTV Dordrecht. Dat begrijpen we. Al was het net iets te opzichtig. Het ingediende plan van Via Cultura voldoet immers ook aan de criteria die voor toekenning van de licentie gelden. We zijn in ieder geval niet een ‘streekomroep’, het argument dat ambtelijk werd gebruikt om Via Cultura te diskwalificeren. Wel wordt er samengewerkt met ATOS en RTV Papendrecht en daarmee geeft Via Cultura pro-actief al invulling aan één van de beleidswensen van het Commissariaat: streekomroepen.
Dordrecht verdient een gevarieerd, kleurrijk en levendig medialandschap. En een omroep waarin verschillende mediamakers hun krachten bundelen om samen een nog completer en veelzijdiger programmering te realiseren.
Waar Via Cultura duidelijk inzet op die samenwerking en op een nog gevarieerder aanbod op televisie en radio hult RTV Dordrecht zich nog in stilzwijgen. De lokale politiek liet doorschemeren de samenwerking tussen beide gegadigden van die ene licentie enorm toe te juichen. Het is te hopen dat die boodschap bij beide organisaties klip en klaar is ontvangen en dat ze de handschoen oppakken.
Via Cultura laat in deze showreel enkele van haar radio- en televisieprogramma’s zien