Ik word er soms een beetje moe van. Van hijgerige hypes en van mensen in de ene bubbel die vinden dat je mensen uit een andere bubbel moet ‘slopen’. De taal op Social Media is oorlogszuchtig. Men lijkt er niet op uit te zijn mensen met een andere opvatting tegemoet te treden met de bedoeling die ander te begrijpen en te onderzoeken of in die tegenovergestelde opvatting ook iets zit dat de moeite waard is.
Echte helden slaan bruggen. Het voorrecht van m’n activiteiten als presentator van een talkshow op de vrijdagochtend, Via Cultura Weekend Magazine, is dat ik mensen ontmoet die prachtige initiatieven ontplooien in de Dordtse samenleving.
Afgelopen vrijdag sprak ik Marion van Bruggen, één van de coördinatoren van Dordtse Helden. Een gesprek waar ik blij van werd. Zij matched jongeren die zich vrijwillig willen inzetten voor andere mensen aan mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken of gewoon af-en-toe behoefte hebben aan een praatje. Een jongere die bijvoorbeeld wekelijks belt met een eenzame oudere vrouw (ze spreken af naar hetzelfde tv-programma te kijken, dan kunnen ze daar fijn over praten), jongere die klusjes in huis doen bij mensen die daarmee geholpen zijn. De tuin even aanpakken.
Stuk voor stuk jongeren die niet denken in termen van ‘de ander slopen’, maar die de verbinding aangaan. Precies wat nodig is om echt samen te leven. Vandaar mijn welgemeende complimenten en respect voor al die Dordtse jonge helden. Jullie maken Dordt mooier!