ORBI in de Kunstkerk (foto: Gertjan Kleinpaste).

We, mijn lief en ik, zaten in de Kunstkerk. Bij een concert dat klonk als vuurwerk. Maar dan aangenaam. ORBI trad op. Binnenkort verschijnt er van hen een album: ‘The age of greed’ als ik goed heb. In juni 2024 zijn ze te zien op het Bachfestival. Het nieuwe jaar is begonnen. Ik wens iedereen die zo af-en-toe de moeite neemt mijn stukjes op deze website te lezen een gezond, gelukkig en liefdevol 2024 toe. En iedereen die me niet leest, wens ik van harte hetzelfde toe.

Vooral liefdevol. Want – mijn hemel – wat ontbreekt het onze samenleving aan liefde. Dan bedoel ik niet de liefde voor wie je sowieso al dierbaar is. Ik bedoel de liefde voor jouw minder bekende naasten. Heb uw naasten lief gelijk uzelf. Het aantal incidenten was te groot. Politie en hulpverleners werden – ook in Dordrecht – belaagd en bekogeld met vuurwerk. Zoals we elkaar ook graag verbaal belagen op social media. Bij voorkeur stellen we eerst vast of iemand behoort tot ‘wij’ of toch eerder tot ‘zij’. Als dat laatste het geval is, dan is het zo lijkt het wel de plicht die ander bij de enkels af te zagen en vooral zo onaardig mogelijk te doen. Landelijke politici zijn alweer geschokt. Al hebben we van hen volgens mij weinig te verwachten.  

Er gaapt een diepe kloof tussen ‘wij’ en ‘zij’. We blijven spitten en graven om die kloof nog wat verder uit te diepen. We staan elkaar naar het leven. Waar we dat eventjes vergeten, richten we onze pijlen op de overheid of op haar dienaren. Zelf onfeilbaar is het de overheid die immers voortdurend tekortschiet.
Eerlijk gezegd begin ik 2024 met een somber gemoed. Niet in de eerste plaats veroorzaakt door de verkiezingen van 22 november 2023, maar evenmin niet in de laatste plaats het gevolg ervan.

Soms ben ik bang dat ook in onze gepolariseerde samenleving de Verenigde Staten ons tot voorbeeld dienen. Waar Republikeinen niet in meer in staat zijn te luisteren naar Democraten en Democraten de vingers in de oren stoppen om het Republikeinse geluid te stoppen.
Het vergaat ons land nauwelijks beter en zouden we een twee-partijen stelsel hebben, dan stonden we er wellicht nog beroerder voor dan nu het geval al is. Al is de haat die over en weer tentoongespreid wordt ook in ons land enorm groot.

Polarisatie die niet tijdig wordt gekeerd, eindigt in een burgeroorlog. Het is niet aan ordehandhavers de orde te herstellen. We zijn zelf aan zet. We zullen het met elkaar moeten doen. “Je hebt alleen macht nodig als je iets schadelijks wilt doen, anders is liefde genoeg om al het andere te doen”, zei Charlie Chaplin ooit. Precies daarom wens ik iedereen veel liefde toe in 2024. Zodat we elkaar weer gaan verstaan en begrijpen en de samenleving weer wat ontspannen tegemoet kunnen treden. Ik wens iedereen liefde en geluk.