ZWIJNDRECHT.  De organisatie van het Noordparkfestival verwacht a.s. zaterdag 24 juni toch wel meer dan zo’n 5000 bezoekers in het Noordpark aan de Oude Maas in Zwijndrecht. “Het festival duurt nu langer, tot 9 uur ’s avonds,” zegt Kees Schilten, die zich met zijn collega’s de afgelopen weken uit de naad heeft gewerkt om van de 9e editie van het Noordparkfestival weer één groot feest te maken voor alle inwoners van Zwijndrecht en omstreken. “Omdat het langer duurt komen er vast méér mensen en we hopen natuurlijk dat ze langer blijven.”
Daarom moest er van alles geregeld worden rondom het eten en drinken op het festival. En “foodfeesten” zijn tegenwoordig populair, dus het was een hele klus om voldoende kwaliteit en variatie naar Zwijndrecht te halen. “Maar het is gelukt,” lacht Kees.
Het Noordparkfestival is gratis toegankelijk. Financieel ook een opgave dus, “maar mede dankzij subsidie en sponsors is het hele budget gedekt,” vertelt penningmeester Désiré de Graaf trots.
Henny van Nugteren is heel blij met de muzikale invulling van het Noordparkfestival. “De muziek is natuurlijk het belangrijkste op het feest,” aldus Henny. “We hebben dit jaar voor een andere opzet gekozen, met één podium, waarop het wat meer gaat swingen dan de afgelopen jaren. En tussen de optredens van de bands door draait het DJ-collectief B&B muziek vanaf vinyl.” Vanaf 12 uur gaat het festival van start met een piepjonge band als Luke & The Lovers, onlangs nog bij de Band Boost van de Dordtse Popcentrale.
Dan volgen de “jonge honden” The Funky Organizers, met “groovende funk, oldschool gemixed met modern”. Met z’n tienen treedt daarna Soulsville op. Met zanger Chris Hordijk en een maar liefst vijf man tellende blazerssectie wordt dat een loeihete stamppot van dampende rock, soul en rhythm & blues.
Ook een forse formatie vormen The Tibbs. De bezetting bestaat uit drums, basgitaar, gitaar en Hammond, een driekoppige blazerssectie en het gepassioneerde stemgeluid van frontvrouw Elsa Bekman. The Tibbs staan voor meeslepende garagesoul die stevig knipoogt naar blues, funk, jazz en surf.
Muziek van de jaren 60 ontbreekt niet op het Noordparkfestival, maar dan wel in 2017-jasje. De band Tin Soldiers is nog jong, maar gek van de zestiger jaren. Dus veel herkenbare covers van The Byrds, The Beatles, Rolling Stones, Joe Cocker, The Who en nog veel meer.
Voor een daverende afsluiting van het Noordparkfestival zorgt de Dordtse band Scotch. We zagen ze onlangs nog in Holland’s Got Talent. Een bonte mengeling van partyfolk, ska en beetje punk en rock.
Naast alle muziek is in het park ook weer de Cultuurmarkt met meer dan 35 kramen vol variatie aan sieraden, keramiek, schilderijen, glas, en zelfs biologische groente en taarten. Wilma Schimmel heeft de coördinatie van de Cultuurmarkt en is erg enthousiast: “We hebben meer kramen dan ooit en de meesten hebben zich nog niet eerder op het Noordparkfestival gepresenteerd. Er is dus veel nieuws te zien.”

Blog door: Hans Marijs