ZWIJNDRECHT/. Maandag 20 maart ondertekent wethouder Jacqueline van Dongen (Duurzaamheid & Milieu) namens de gemeente Zwijndrecht de gebruiksovereenkomst met lokale energiecoöperatie Zon op Zwijndrecht. Met deze overeenkomst wordt afgesproken dat Zon op Zwijndrecht het dak van multifunctioneel gebouw RaJuBiBoS in Heerjansdam mag gebruiken om daar een grote zonnepaneleninstallatie te realiseren. Op deze manier kunnen inwoners van Zwijndrecht zelf zonnestroom opwekken met panelen op een dak van de gemeente.

Wethouder Jacqueline van Dongen

Zon op Zwijndrecht is een zogenaamde lokale energiecoöperatie. De coöperatie wordt gevormd door leden die allemaal in de Drechtsteden wonen. Met elkaar financieren ze de aanleg van grote zonnepaneleninstallaties op diverse locaties in Zwijndrecht. Naar verwachting worden de zonnepanelen binnen enkele maanden geplaatst. Op het dak is ruimte voor circa 250 panelen. Op dit moment zijn er al ruim 120 zonnepanelen gefinancierd; er is dus nog ruimte voor uitbreiding.

Alle leden wonen of zijn gevestigd in een bepaald gebied rondom de daken, dit wordt het postcoderoosgebied genoemd. Zij maken gebruik van de zogenaamde postcoderoosregeling van de overheid, waarmee de lokale opwekking van groene stroom wordt gestimuleerd. Ligt uw woning of bedrijf in één van de volgende postcodes in Zwijndrecht: 2995, 3331, 3333, 3334, 3335? Dan kunt u waarschijnlijk ook mee doen!

Deelname is mogelijk voor één of meerdere panelen voor circa 350 euro netto (het btw-deel krijgt u namelijk terug) per paneel. Als u meedoet ontvangt u van de overheid gedurende 15 jaar energiebelasting terug van uw eigen elektriciteitsverbruik. In 15 jaar kan dit oplopen tot 450 euro en heeft u de inleg dus al ruim terugverdiend.

Zon op Zwijndrecht is een burgerinitiatief en is de eerste coöperatie die is voortgekomen uit het programma ‘Zon op andermans dak’ van de Stichting Drechtse Stromen. Het doel van dit programma is om het voor iedereen in de Drechtsteden mogelijk maken om zelf in je eigen buurt zonnestroom op te wekken.

De coöperatie heeft nu circa 65 leden en heeft in 2016 al 2 installaties in gebruik genomen: een installatie van 206 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein en een installatie van 126 panelen op het dak van gebouw Hart van Meerdervoort aan de Karel Doormanlaan. Zon op Zwijndrecht mag de gebouwen voor 25 jaar gebruiken. Het rendement van de zonnepanelen komt volledig ten goede aan de leden van Zon op Zwijndrecht.
Nog meer energiecoöperaties in de Drechtsteden
Naast energiecoöperatie Zon op Zwijndrecht zijn er in de regio nog meer gelijksoortige coöperaties en projecten. In Hendrik-Ido-Ambacht gaat Coöperatie Zon op Hendrik-Ido-Ambacht binnenkort een zonnepaneleninstallatie realiseren op het gemeentehuis aldaar. En in Dordrecht en Papendrecht zijn inmiddels ook projecten in ontwikkeling.
Aanmelden bij Drechtse Stromen
Belangstellenden voor dit initiatief kunnen zich aanmelden via de website van Drechtse Stromen: .