DORDRECHT. In elke aflevering van ‘Te Ku(n)st en te Keur’ vertelt een Dordtenaar over zijn of haar levensloop en carrière. De gasten in het programma laten zich van een kant zien die ze nog niet vaak tonen.
Katinka van Haren (1961) en haar kunst zijn met elkaar verweven. Kleur, ritme en lijnen maken op papier een wervelende rondedans. Alles stemt blij. Energiek, levenslustig en optimistisch. Wat ze maakt is ze zelf. Als kunstenaar is ze veelzijdig, zowel in vorm als techniek. De manier van werken is ambachtelijk: altijd met de hand, alles met papier.
Het kunstenaarschap begon in Amsterdam, waar ze opgroeide. Ze studeerde er af in dessins en mode, aan de modeacademie Charles Montaigne. Haar kleurgevoel en teken- en schildertalent kwamen er tot ontplooiing.
Eerst ging Katinka aan de slag met aquarelleren en gouache, later met inkt. Bekendheid verwierf ze met haar getekende gorgelwezens, waarvoor de Dordtse dichter Kees Buddingh’ een inspiratiebron was. Daarna maakte ze dessins, met verwijzingen naar Huis van Gijn, een patriciërswoning in Dordrecht. De kunstenaar verliet het platte vlak en zocht naar drie-D-achtige verhoudingen. Met een schaar knipte ze vormen, die een nieuw leven gingen leiden. Zo ontstonden bijvoorbeeld lange wandstroken met ruimtelijke bloemmotieven.
Op dit moment maakt ze verfijnd werk, zoals tableaus van papier.
Video: Via Cultura
https://www.youtube.com/watch?v=5hNfDtDQwbk