Brain on Wheels

In de uitzending van Via Cultura op donderdag 2 april 2020 is het World Autism Awareness Day ofwel internationaal erkende Wereld Autisme dag. De lidstaten van de Verenigde Naties worden ieder jaar op 2 april aangemoedigd maatregelen te nemen het bewustzijn over mensen met een diagnose autisme te vergroten. Ieder jaar zijn er op deze dag en de week erom heen wereldwijd activiteiten om dat bewustzijn te vergroten. Helaas zijn alle bijeenkomsten vanwege het coronavirus, dit jaar geschrapt. Via Cultura wil natuurlijk via haar medium wel aandacht besteden aan autisme en het brede spectrum wat daarachter schuilt. Een diagnose autisme kent namelijk hele verschillende kenmerken en verschijningsvormen. De autist bestaat niet. In dit artikel vind je verschillende podcasts over The Brain on Wheels.

The Brain on Wheels

Mag ik me even voorstellen? Ik ben een brein. Misschien wel jouw brein, of dat van iemand die je kent. Ik ben namelijk een brein met autisme. Voor mij werken alledaagse dingen soms nét eventjes anders, waardoor ik vaak te kampen heb met stigma’s en onbegrip. Op een dag nam ik me voor: Als ik nou iedereen kennis kan laten maken met mijn brein, als mensen letterlijk ín mijn brein kunnen stappen, misschien kan ik dan iets veranderen aan het beeld dat mensen hebben van autisme. Nou, kijk ’ns! Hier ben ik dan!” The Brain on Wheels hoor je persoonlijke verhalen, audio dagboeken, film, animatie of een live performance. In de onderstaande podcast hoor je Bernier Jonger vertelt meer over het Dordtse iniatief The Brain on Wheels.

De 9-jarige Lee Vermeer heeft autisme

In deze podcast en video hoor/zie je Lee Vermeer. Lee heeft ook autisme en vertelt graag meer over zijn leven.

Of bekijk de Video van de 9-jarige Lee.

Autisme Experience

De Autisme Experience is een onderneming in Dordrecht. De Autisme Experience zet zich in voor een actieve dialoog rondom autisme. Door middel van events, activiteiten en in de toekomst met een eigen belevingscentrum creëren zij een verbinding tussen; mensen met autisme en mensen die autisme beter willen leren begrijpen. In de onderstaande podcast hoor je meer over de Stichting Autisme Experience.

Beluister iedere week de podcasts uit de regio

Iedere week worden er interessante gesprekken en discussies gehouden aan de gesprekstafel van Via Cultura. Wil je op de hoogte blijven van alle updates? Volg ons via Facebook en Spotify om geen enkele update en podcast te missen! Zelf een item maken in samenwerking met Via Cultura? Neem gerust contact op met onze redactie.