Burgemeester A.J. Moerkerke speldde donderdag in het Apollo Hotel in Papendrecht een koninklijke onderscheiding op bij Ron Coppenrath. Ron Coppenrath is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

PAPENDRECHT. Coppenrath (1949) liep in 1982 door een ernstig ongeval met zijn vrachtwagen een dwarslaesie op, kwam in een rolstoel terecht en werd afgekeurd voor de arbeidsmarkt. In zijn rehabilitatieperiode maakte hij kennis met rolstoelbasketbal. Hij startte een carrière als speler die duurde van 1983 tot 1994. Daarna werd hij scheidsrechter en vervolgens wedstrijdsecretaris, penningmeester en later voorzitter van Sportclub Antilope in Utrecht. Voor de Europese Zone van de Internationale Rolstoelbasketbal Federatie was hij verantwoordelijk voor de organisatie van de Europacup-competities. In 1995 was Coppenrath op internationaal gebied actief als ‘Secretary General’ van de Europese zone van de International Wheelchair Basketball Federation (IWBF). Daarbij maakte hij deel uit van de organisatie van vele EK’s en Europacuptoernooien. Ook op mondiaal niveau was Coppenrath actief. Als lid van het wereldbestuur van de IWBF nam hij de portefeuille ‘Competitions’ onder zijn hoede. Daarin was hij onder andere actief als aanspreekpunt voor deelnemende landen aan WK’s en de Paralympics.

Coppenrath ontvangt de onderscheiding na jarenlange inzet voor onder andere het nationale en internationale basketball. Dit deed hij niet alleen vanuit zijn vereniging, maar was hij ook jarenlang afgevaardigde namens de rolstoelbasketbalclubs naar de Algemene Vergadering van de NBB.