Een oud bankstel laten ophalen kost straks 55 euro

HENDRIK-IDO-AMBACHT/ ZWIJNDRECHT. Inwoners van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht moeten voortaan grof betalen als ze grofvuil op willen laten halen.

Volgens het Ambachtse college snijdt het mes aan twee kanten. Aan de ene kant bespaart de gemeente veel geld: 30.000 euro. Daarmee legt ze er nog steeds geld op toe. Een kostendekkend tarief zou 100 euro belopen.

Oppositiepartij VVD is het niet eens met het plan. Fractievoorzitter Oene Doevendans: “Veel mensen zullen niet eens in staat zijn om zelf hun vuil weg te brengen. Denk aan mensen zonder auto of ouderen. Onze angst is dat inwoners het in ondergrondse containers gaan proppen of op straat gooien. Een slecht doordacht plan dus.”

Daarnaast zullen meer mensen hun grofvuil zelf naar de milieustraat brengen. Dan wordt het afval beter gescheiden. Om die reden dringt HVC-topman Dion van Steensel al langer aan op betaling voor het ophalen van grofvuil.

Mensen met een laag inkomen zonder eigen vervoer moeten zelf andere oplossingen zoeken. Ze kunnen hulp zoeken bij familie en vrienden. Ook kunnen ze kijken of hun grofvuil nog weg te geven is op Facebook of Marktplaats, aldus burgemeester en wethouders.