HENDRIK=IDO–AMBACHT. Jarenlang werd er niet naar omgekeken, maar sinds 2005 sluiten steeds meer mensen het Perenlaantje in hun hart. Dat geldt zeker ook voor fruitboomspecialist Wouter den Boer, die momenteel de perenbomen snoeit.

Zeker 25 jaar was er niets gedaan aan het Perenlaantje toen Wouter hier voor het eerst kwam. “Dat was in 2005. Een wereld van verschil met nu: toen bestond het Perenlaantje uit berenklauwen tot boven de bomen, verroeste bogen en heel veel zieke, dode en ontbrekende bomen. De bogen zijn vervangen, honderden jonge perenbomen geplaatst en we houden de stammen vrij van gras, zodat de perenbomen voldoende vocht kunnen opnemen.

Het Perenlaantje is nu weer mooi en vitaal.” Precies zoals oprichter Pieter Speelman het in de jaren ‘20 van de vorige eeuw bedoelde. Uniek “Ik houd me al 20 jaar intensief met fruitbomen bezig en vind het Perenlaantje echt uniek. Dit soort laantjes van leifruit zie je vooral als kunstobject bij landhuizen en kastelen, maar nooit van deze omvang.” Fruitkweker Speelman bezat in de jaren ’20 ongeveer 15 hectare aan grond, waarschijnlijk vooral hoogstamboomgaard, rond het Perenlaantje.
Een arme man was het dus niet, maar toch is het heel bijzonder dat een fruitkweker zo’n berceau aanlegde. Wouter: “Een perenlaan exploiteren is arbeidsintensief, dus Speelman legde de berceau zeker niet alleen aan om economische redenen. Hij vond het ook gewoon mooi, zo’n groene tunnel om zijn smalspoor.” Snoeien “Schoffelen, bemesten en soms water geven. Zo onderhouden we de 1.200 perenbomen in dit laantje. En natuurlijk door te snoeien, want: snoeien doet groeien. Door in de winter te snoeien, bepaal je de ontwikkeling van de boom.
Kijk hier,” wijst Wouter, “Nu al kun je zien waar bloesem en dus vruchten komen en waar de takken. Een boom die alleen vruchten ontwikkelt, put zichzelf uit. Daarom is het goed om in de winter te snoeien. In de zomer snoeien en leiden we om de bomen in de juist vorm te laten groeien.” Beleid Sommige bomen hier staan sinds het begin en zijn dus bijna 100 jaar oud. Dat is hoogbejaard voor een laagstamfruitboom. Wouter: “Iedere maand controleer ik de grondwaterstand en de conditie van de bomen. En bij een kweker in Ottoland staan jonge perenbomen klaar om hier herplant te worden, als er eens een boom wegvalt. Naar mijn idee slagen we er prima in om met de beschikbare middelen het Perenlaantje goed te onderhouden.”

Bron: Gemeente Hendrik Ido Ambacht.