HENDRIK-IDO-AMBACHT. Zaterdag 10 december speelde ASWH de laatste wedstrijd van de heenronde in de derde divisie. De Ambachters waren te gast in het Yanmar Stadion in Almere, waar zij tegen de beloften van Almere City FC voetbalden. De ploeg van trainer Jack van den Berg maakte na rust het verschil en nam door een 0-2 overwinning de drie punten mee naar huis. Daardoor blijft ASWH goed bovenin meedraaien, want na de winst in Almere staan de Ambachters op de derde plaats.

Onder mistige omstandigheden begonnen beide teams in het stadion aan de wedstrijd. ASWH startte zeer behoorlijk en was in het eerste kwartier al enkele keren dreigend. Peter de Lange schoot naast na een voorzet van Jesper van den Bosch en even later draaide de aanvoerder zelf goed weg bij zijn tegenstander, maar mikte vervolgens te hoog. Daarna brak een wat mindere fase aan. Jong Almere City FC toonde bij vlagen aan lekker te kunnen voetballen, al konden de gastheren ook niet echt een vuist maken. Wel zorgden zij kort na het half uur voor het tot dan toe gevaarlijkste moment. Na een hoekschop werd de bal op doel gekopt, maar Nick Slotboom bracht op de lijn redding en voorkwam zo een achterstand.

In het laatste deel van de eerste helft kwam ASWH weer wat beter in de wedstrijd. De ploeg creëerde ook enkele kansen. Jesper van den Bosch speelde zich op aangeven van David Almeida vrij, maar schoot daarna over. Even later tikte doelman Roy Pistoor een inzet van Robbert Olijfveld na een goede kaats van Peter de Lange knap naast. Waar nodig kreeg de keeper van Jong Almere City FC ook de hulp van zijn defensie, want na een prima aanval met Peter de Lange en Jesper van den Bosch leek Robbert Olijfveld een schietkans te krijgen. Hij rondde ook daadwerkelijk af, maar een verdediger van de thuisploeg kraakte zijn schot en dus leverde deze aanval ASWH slechts een hoekschop op. Uiteindelijk wisten beide ploegen niet in de eerste helft te scoren.

In de tweede helft verscheen ASWH scherper op het veld. De ploeg zette Jong Almere City FC steeds snel onder druk en dat had effect. De thuisploeg kwam nauwelijks meer aan voetballen toe. Bovendien maakte ASWH snel de openingstreffer. Na een afgeslagen Ambachtse aanval kwam de bal aan de linkerkant bij Mels van Driel. De routinier nam precies genoeg tijd om de bal te controleren en leverde een loepzuivere voorzet af richting tweede paal, die door topscorer Peter de Lange knap tegendraads werd binnen gekopt. Kort na de 0-1 was het bijna weer raak toen de bal na een vrije trap van Mels van Driel maar net werd gemist door Peter Verhoeve.

Een kleine twintig minuten voor tijd was Pistoor wel kansloos toen een inworp van Mels van Driel door Jesper van den Bosch slim werd verlengd tot bij Robbert Olijfveld. De spits schoot raak, waardoor ASWH de belangrijke 0-2 te pakken had. Het was al weer de tiende assist voor Van den Bosch in deze competitie.

Daarna had ASWH uit kunnen lopen naar een ruimere zege. Zo ontstond er een opmerkelijk moment waarbij de Ambachters een indirecte vrije trap kregen op een paar meter van het doel van Jong Almere City FC. Doelman Pistoor had namelijk in woord en gebaar geprotesteerd tegen een beslissing van scheidsrechter Prooi. Alle spelers van de thuisploeg stonden op de doellijn, maar meer dan spektakel en twee geblokte schoten van Mels van Driel en Robbert Olijfveld leverde het uiteindelijk niet op. Olijfveld kon op aangeven van Peter de Lange even later alleen richting de doelman snellen, omspeelde Pistoor, maar kwam niet meer tot afronden. In de extra tijd, kreeg ook Peter Verhoeve nog een prima kans. Opnieuw kon Pistoor redding brengen.

Daardoor bleef het bij 0-2. Een prima overwinning, die ASWH steviger op de derde plaats brengt. Bovendien werd de achterstand op nummer twee IJsselmeervogels weer kleiner. Op zaterdag 17 december begint de terugronde al en sluit ASWH de eerste helft van de competitie af met een thuiswedstrijd tegen ONS Boso Sneek. Eerst staat echter nog een mooie wedstrijd in de KNVB Beker op het programma, aankomende woensdag 14 december wacht het uitduel tegen AZ, dat afgelopen speelronde kansloos onderuit ging tegen Feyenoord.