Foto: Gertjan Kleinpaste

De zomer gaat ongemerkt over in de herfst. Niet zo moeilijk, omdat deze zomer al weken dolgraag op de herfst wilde lijken. De scholen zijn weer begonnen. De gemeenteraad vierde het einde van het reces met een barbecue. Vrijdag begint Via Cultura Weekendmagazine weer. De vrijdagochtendshow van Via Cultura. Ik heb het eerste seizoen van dit programma mogen presenteren en start nu met het tweede seizoen. Via Cultura is op zoek naar iemand die het leuk vindt dit programma ook regelmatig te presenteren.

Ik was deze zomer gewoon in Dordt. De reislust was er nog niet. Corona. De pandemie die nog altijd als een grauwe deken over de levenslust hangt. Gelukkig kwam veel van het oude leven weer op gang. Terrassen. Restaurants. De film in de Kloostertuin gaat weer van start. Mondjesmaat herpakt de cultuursector zich.

Donderdagavond is de vierde en laatste aflevering van Via Cultura Zomereditie. Johan Fretz komt. Columnist en schrijver. Geboren in Dordt. Hij bracht er zijn kinderjaren door. In Crabbenhof en Krispijn. Hij heeft een uitgesproken mening over het cultuurbeleid in ons land. in zijn boek ‘Onder de Paramariboom’ beschreef hij een roadtrip naar zijn Surinaamse roots.
Na Kees Thies, Nicolas Mansfield en Damiët van Dalsum een mooie en boeiende gast om de zomeravondgesprekken af te sluiten. Twee uur lang één gast. Het format biedt ruimte iemand echt een beetje te leren kennen.

Vrijdagochtend start dan het oude ritme van Weekendmagazine. Met de vermaarde Afghaanse fotograaf Massoud Hossaini die recent vanuit Kabul naar Dordrecht kwam. Met Kees Klok die een nieuwe bundel presenteerde. En met informatie over een theatrale stadswandeling door de Bleijenhoek. De variëteit die je van Via Cultura gewend bent. Dat oude ritme voelt als een oude jas. Het past precies. Het zit best lekker.