Foto: Gertjan Kleinpaste

Ik kan enorm genieten van de grandeur die de historische binnenstad op veel plaatsen uitademt. Ik houd van een wandeling langs de havens of langs één van de rivieren die onze stad omzoomt. Maar Dordrecht is niet het openlucht museum en bij een stad met een gezonde ambitie past een knipoog naar het verleden, terwijl je met je voeten stevig in het hier en nu staat en de blik richt op de toekomst.

Precies een van de redenen dat ik de te dure Prins Clausbrug in mijn hart heb gesloten en ook blij word van een wandeling door Stadswerven. Moderne architectuur. Strak lijnenspel. Tikje te weinig groen. Hier had nog net iets meer ambitie en lef getoond mogen worden.
Het is ook waarom ik houd van de Urban Jungle die de skatebaan onder de spoorbrug is. Van de streefart die er te vinden is. Van de kale open ruimte aan de andere zijde van het gebouw van EGM Architecten, gezien althans vanaf de skatebaan.

Die kale open ruimte heet ‘Wilgenbos’ meen ik. Aan de rivieroever staat een beeld over het water te turen. El Futuro. Een geschenk van EGM aan de stad. Op 23 september 2014 werd het door burgemeester Brok onthuld. Ik heb het al vaak gefotografeerd. Het siert de omslag van mijn twitterpagina. Met op de achtergrond dat prachtige teerlinkpand, waarover de gemeente en de eigenaar een keer tot overeenstemming over de renovatie moeten een te komen.

Wilgenbos is een stenen oase. Ingeklemd tussen moderne gebouwen waarin gewoond wordt of gewerkt. Een iel boompje is de stille verwijzing naar: “We zijn het groen vergeten; laten we gauw een paar boompjes planten.” Beter dan evenementjes op de ‘Grote Markt’, een naam die niet past bij de uitstraling en de omgeving daar, zou het zijn op die mooie plek aan de rivier nabij EGM sfeer en gezelligheid te creëren met evenementen op een schaal die daar past. 
Het verlevendigt dit deel van de stad, kan de verbinding maken met de levendigheid rondom de skatebaan en het vergroot de noodzaak en de kans eindelijk het Teerlinkpand tot de prachtige plek te maken die het in potentie is.