De foto is van 'omdenken'.

Zo, mijn boosterprik zit erin. Het zal mij wellicht hoon opleveren van fanatieke anti-vaxxers. Die in het halen van een coronaprik zo ongeveer landverraad zien. Voor hen is Nederland allang een dictatuur en het Nederlandse politie-apparaat erger dan de Waffen SS.
Ik ben tegen vaccinatieplicht of vaccinatiedwang. Dat hele gedoe met de QR-code helpt evenmin. Met of zonder vaccin kan je de besmetting overdragen op anderen. Zonder dat je het zelf doorhebt, verspreid je dus mogelijk het virus. Hele volkstammen zijn gezellig op wintersport geweest in Oostenrijk en hoppa, het aantal besmettingen neemt toe. Gezellig winkelen in België en wat vuurwerk scoren en met alle knallen neem je ook het virus mee terug.

Het is ondoenlijk de samenleving continue op slot te houden en te denken dat lockdowns of het uitsluitend van mensen zonder QR-code de wereld virusvrij gaat krijgen. Nu is het Omikron en morgen de opvolger daarvan. Met het verstrijken van de tijd, kalft het draagvlak voor de maatregelen af. Je kan ook niet twee jaar lang in de modus van ‘crisimanagement’ blijven en niets doen om de samenleving zo in te richten dat je leert leven met de voortdurende aanwezigheid van virussen.

Je zult erop moeten gaan vertrouwen dat iedereen voor zichzelf gewetensvol de afwegingen maakt om zo goed mogelijk en zo veilig mogelijk deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. De reguliere zorg en behandeling van allerhande gangbare gezondheidsklachten verdient weer ruimte naast de zorg voor coronapatiënten. In de samenleving moeten wij elkaar weer zien te vinden, zelfs al zijn wij het oneens.
De demonstranten afgelopen zondag zijn niet de vrijheidsstrijders van vandaag; paria’s zijn het evenmin. Eerlijk gezegd zou ik niet graag figureren in de publiciteitsgeile ‘vrijheidskaravaan’ van Baudet en zijn knechtjes. Het is te gemakkelijk je af te zetten tegen het coronabeleid door het bestaan ervan simpelweg te ontkennen. Het is te gemakkelijk de verantwoordelijke bewindspersonen neer te sabelen, zonder zelf ook maar het begin van een oplossing te hebben.

Wie naar een ander wijst, wijst met de andere vingers naar zichzelf. Het is voor ons allemaal verstandig stil te staan bij wat we zelf anders kunnen doen en niet louter kritiek te leveren op mensen die het anders doen of die een mening hebben die niet in jouw straatje past. Het is belangrijk dat we het over de feiten met elkaar eens zijn. Hoe je die feiten weegt, daarover kunnen we dan stevig van mening verschillen.

De foto van vandaag komt van de altijd verfrissende website van ‘omdenken’.