Op woensdag 9 april gaat de film Papendrecht in Oorlogstijd in premiére, een film die laat zien wat de Papendrechtse bevolking heeft moeten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, een verhaal verteld door de Papendrechters van nu.
“80 jaar bevrijding was voor ons de aanleiding om deze film te gaan maken”, zo zegt Peter Weeting, scenarioschrijver van de film.
In 1995 verscheen een boek ter ere van 50 jaar bevrijding in Papendrecht, ook dat boek heette Papendrecht in Oorlogstijd. “Verhalen uit het boek zijn gebruikt dus je zou kunnen zeggen dat het een verfilming van het boek geworden is. Ik heb wel voornamelijk gekozen voor verhalen die in de ik-vorm geschreven zijn en die heb ik een logische en chronologische volgorde achter elkaar geschreven, zodat er een logisch verhaal is. Het verhaal begint bij de inval van Duitsers bij familie’s en baant zich zo een weg door de oorlog op weg naar uiteindelijk de bevrijding in 1945”, zo tekent Peter op. “Mijn intentie was in eerste instantie ook om niet het grote verhaal te laten leiden maar ook te benoemen hoe mensen leefden in die tijd, bijvoorbeeld hoe hielden mensen zich warm, maar ook hoe kwamen mensen aan nieuwe kleding in die tijd”, zo legt Peter de ondertitel van de film – Gewone verhalen van gewone mensen – uit.
“Ik vond het belangrijk om aan te geven dat het echt geen ver-van-je-bed-show is, daarom heb ik als presentator ook veel plekken bezocht die een rol hebben gespeeld in de oorlog”. Legt peter uit hoe hij te werk is gegaan. “Wij horen nu natuurlijk ook wel eens geluiden over de oorlog en dat zijn allemaal berichten waarvan we niet zo vrolijk worden, maar dat was toen ook het geval, mensen werden wakker en zaten ineens in een oorlog, hoe ga je daar mee om?”
Volgens editor van de film Gerrit de Ruiter was het tot leven brengen van de film vooral een inkoppertje. “Er lag een goed script, het boek van toen is namelijk vertaald tot een script waar we nu mee kunnen werken, dat is heel belangrijk”. zegt hij. “Daarnaast vertellen de Papendrechters van nu die je in de film ziet het verhaal heel passievol, alsof ze het zelf hebben meegemaakt”.
Er is veel belangstelling voor de film onder de Papendrechtse gemeenschap. “We hadden voor de premiere van 9 april in De Willem gerekend op tussen de vijftig en honderd gasten, inmiddels zijn er al haast 250 reserveringen, dat geeft denk ik wel aan dat die belangstelling heel groot is”, zo zegt cameraman Jan van Efferen. “Toen we begonnen met filmen was het mij nog niet helemaal helder hoe het er op het einde uit zou zijn, de acteurs heb ik natuurlijk als cameraman wel gezien, maar veel beelden zijn gemaakt door gebruik te maken van een Green Screen, nu ik het eindproduct heb gezien kan ik toch wel zeggen dat ik trots ben op wat we gemaakt hebben”, zo zegt hij.
“Ik wil aan de mensen vertellen dat er niet alleen leed is geweest in Rotterdam of Berlijn, maar dat de oorlog overal plaatsvond, ook bij ons in Papendrecht. Het is geen ver-van-je-bed-show”. zo zegt Peter over Papendrecht. “Deze film had je ook kunnen maken in Ridderker, Dordrecht of Sliedrecht, overal is geleden”, zo onderbouwt jan dit verhaal”.