Foto: Gertjan Kleinpaste

Ik stond even te kijken bij de Prins Clausbrug. Naast mij stond een stel te mopperen over de enorme kostenoverschrijding van deze nieuwe icoon van Dordrecht. “En dat allemaal om vijf minuten sneller naar de stad te fietsen”, ving ik op. Ik zei nonchalant lang m’n neus weg: “En als ie open staat, ben je de tijdwinst weer kwijt”. Koren op de molen voor het gesprek van beide mensen. Nu was het helemaal zonde van het geld.

De brug – Kees Thies noemde het zijn zwanenzang – is zo ongeveer het laatste kunstje van wethouder Piet Sleeking. Op 21 september 2021 – Prinsjesdag – neemt deze Dordtse ‘prins’ afscheid van de lokale politiek. Elf jaar wethouder, zestien jaar gemeenteraadslid. Een hele generatie Dordtenaren groeide op in een stad waarop Piet stevig zijn stempel wist te drukken.

Ik heb respect voor zijn lange staat van dienst. Al vind ik persoonlijk dat het na acht tot twaalf jaar mooi zat is en dat een politicus er dan verstandig aandoet de dansvloer aan anderen te laten. Na teveel jaren worden het immers te plichtmatige, haast rituele dansjes. Routinematig. Met wethouder Sleeking verschilde ik overigens nogal eens van mening. Met wind mee kwam hij, en met hem zijn partij, redelijk tot z’n recht. Bij tegenwind was het ploeteren.

De gemeentepolitiek kruipt richting het zomerreces. De kadernota was niet echt een inspirerend en bevlogen verhaal. Het college lijkt er wel klaar mee. De gemeenteraad ook ben ik bang. Na het reces beginnen de eerste verkiezingsperikelen. Verandert de politiek in het elkaar vliegen afvangen. In spijkers op laag water zoeken. Op het wachten voor de openstaande brug die ons straks naar een nieuw college van B&W brengt. Een frisse ploeg die weer wat elan brengt in het stadskantoor en die weer bruist van de nieuwe plannen, ambitie, energie en ideeën.

Mijn wekelijkse vrijdagochtendprogramma ‘weekendmagazine’ gaat ook korte tijd met reces. Op 2 juli presenteer ik de laatste uitzending van het seizoen 2020-2021. Laat ik in dit stukje Ilse Schrier (productie, regie, beeldvoering) en Hans de Bruijn (techniek) hartelijk bedanken, want zonder hen is er überhaupt geen programma mogelijk. We zitten in deze zomerstop overigens niet stil. Net als vorig jaar maken we ‘Zomereditie’. Twee uur live, één gast. Heel boeiende gasten. Houd wat dat betreft Via078 in de gaten. Er kan publiek bij zijn nu de coronamaatregelen allemaal wat soepeler zijn. Dus noteer de data: 5, 12 en 19 augustus en 2 september. Steeds van 20.00 tot 22.00 uur in de Biesboschhal, één van de meest inspirerende gebouwen in Dordt.