(Detail uit een) foto van Huib Kooyker

Donderdagavond presenteer ik de tweede aflevering van dit seizoen van ‘Zomereditie’. Vorige week beet Kees Thies het spits af en aanstaande donderdag ontvang ik Nicolas Mansfield. Geen Dordtse gast, maar een internationaal vermaard artistiek leider/directeur van één van de bekendste operagezelschappen uit Nederland: de Nederlandse Reisopera. Althans, tot voor kort was hij de artistiek leider. Onlangs nam hij afscheid van de Reisopera.

Ik sprak Mansfileld voor het eerst in 2015. We zaten op 29 mei 2015 een hapje te eten in de Rotterdamse schouwburg waar ik het met hem had over ‘talentontwikkeling’. In 2015 schreef ik er het volgende over:

“Wat ons bindt is de zorg dat in ons onderwijsbestel een soort van nivellering optreedt, die het lastig maakt voor jongeren om hun passie en hun talent volledig tot wasdom te brengen. Voor cultuur en muziek ligt de oorzaak in het gegeven dat in het primair en voortgezet onderwijs nauwelijks nog ruimte bestaat voor een hoogwaardig aanbod op dit gebied. Muziek is uit het onderwijs geduwd en in muziekscholen terecht gekomen. Dat heeft natuurlijk ook een negatieve invloed op het uiteindelijke niveau dat in het hoger onderwijs nog bereikt kan worden.”

De hele column die in 2015 op de website van ‘HetKind’ verscheen leest u hier: https://nivoz.nl/nl/voor-talent-geldt-al-gauw-doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg Muziek, dat weten wij inmiddels van Eric Scherder is ongelooflijk belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en voor ontwikkeling van kinderen. Wij mogen ons in Dordrecht gelukkig prijzen met het ‘Leerorkest Drechtsteden’ dat hieraan met passie en energie aandacht besteedt. De piano, die Via Cultura speciaal voor deze uitzending kocht en liet stemmen krijgt via dit leerorkest een goede bestemming. De winkel waar we hem vonden, Pandora in de Wijnstraat, vond dat zo leuk, dat we het instrument voor een prikkie mochten meenemen.

Eerst wordt de piano donderdagavond gebruikt voor de begeleiding van een internationaal gezelschap zangers en zangeressen die samen tijdens de ‘Summerschool’ van Hollands Diep een voorstelling maakt. Het voorproefje daarvan hoort en ziet u in het ‘operafeestje’ dat wij van deze aflevering van Zomereditie gaan maken. Met Nicolas Mansfield praat ik onder andere over talentontwikkeling, de aantrekkingskracht van de opera, operadiva Maria Callas en over het cultuurbeleid in Nederland. Je kan daar live bij aanwezig zijn. Via Cultura Zomereditie wordt live uitgezonden vanuit de Biesboschhal. Donderdagavond 12 augustus van 20.00 tot 22.00 uur bent je van harte welkom. De toegang is gratis, maar spontaan een kleine bijdrage voor Via Cultura wordt gewaardeerd.