Foto: Gertjan Kleinpaste

Gistermiddag stond ik ineens in de Bonifatiuskerk aan de Wijnstraat. Jarenlang de locatie waar Bibelot de jeugd vermaakte en nadien de plek waar Bonfire haar activiteiten ontwikkelde. Het is één van die monumentale panden in de binnenstad waar op een mooie manier een herontwikkeling plaatsvindt.

Er gebeurt veel in de stad. De bouwambitie is hoog. Een deel van die ambitie wordt gerealiseerd door het herbestemmen van monumentale panden. Het Kv50-gebouw bijvoorbeeld nabij het Wantij. Of de Bonifatiuskerk dus. Vaak doet het stof opwaaien. Soms omdat zo’n monumentaal pand wel heel ingrijpend veranderd. Bij de plannen voor deze kerk uit 1826 lijkt het op een prachtige manier te gebeuren en worden er rondom het schip van de kerk in de zijbeuken mooie woningen tot stand gebracht. Het levert straks uiteindelijk zestien fraaie appartementen op. Waar wonen en werken goed gecombineerd kan worden. Coronaproof dus eigenlijk.

Vrijdag zit ik weer in de Biesboschhal, een ander monumentaal pand dat binnenkort wordt herbestemd. Niet om er woningen in te realiseren. Wel om er een bestemming aan te geven die zich goed verhoudt tot de jongste wijk Stadswerven waar overigens die prachtige Prins Clausbrug steeds meer vorm krijgt. Met Via Cultura maken we er wekelijks op vrijdagochtend live van 09.00 tot 10.00 uur ‘Weekendmagazine’. Nog twee uitzendingen totdat we een korte zomerstop inlassen en de wekelijkse routine enkele weken onderbreken.

De Economic Development Board komt langs vrijdag om te schetsen wat zij bijdragen aan de Dordtse economie. We ontvangen de ondernemer die alweer zestien jaar geleden restaurant Delicees begon. Een Dordts restaurant dat werkelijk alle zintuigen kietelt en waar het eten een geweldige belevenis is. De overige gasten zijn, terwijl ik dit stukje typ nog niet bevestigd. Vrijdag een live talkshow vraagt nu eenmaal voorbereiding en afstemming en die is niet altijd al halverwege de week afgerond. Ook dat maakt dat we een korte zomerstop inlassen, want Via Cultura verrast haar publiek komende zomer weer met een aantal afleveringen van ‘Zomereditie’. Twee uur live; één gast. Een fijne live-act die zes fraaie nummers ten gehore brengt. Ik ga me met veel plezier op de voorbereiding daarvan concentreren.

Drie gasten hebben al definitief toegezegd naar ‘Zomereditie’ te komen deze zomer. Ik ontvang Mariët van Dalsum (19 augustus), een poppenspeelster die internationaal in hoog aanzien staat en op de Aardappelmarkt haar poppentheater heeft. Ook Johan Fretz, columnist van het Parool en de auteur van het prachtige boek ‘Onder de Paramariboom’ komt (2 september). Hij is geboren in Dordrecht en bracht er zijn jeugd door. De derde gast (12 augustus) die ik met veel plezier – ik houd van opera – in het vooruitzicht stel, is Nicolas Mansfield, de oud-directeur van de Nationale Reisopera uit Enschede. Het Dordtse tintje die avond zit in de live-act die door Hollands Diep wordt verzorgd. Noteer de data alvast, want er kan – op beperkte schaal – publiek aanwezig zijn en deze avonden wil je echt niet missen.

Houd dus de berichten over Zomereditie goed in de gaten, want ik beloof alvast dat dit heel boeiende uitzendingen gaan worden.