In de laatste vergadering van het jaar is er 27,4 miljoen (verdeeld over 10 jaar) gereserveerd voor ‘het Dordtse leerprogramma’. Wethouder Heijkoop geeft het uit om op elf scholen leerachterstanden te lijf te gaan. Hij gelooft er heilig in. Evenals een groot deel van de gemeenteraad.
Wethouder Heijkoop plaatste dit erover op Twitter: De @raaddordt nam gisteravond een historisch besluit en investeert de komende tien jaar 27 miljoen euro in het Dordtse Leerprogramma, als onderdeel van de ambitieuze ‘Agenda Dordrecht 2030’.
Ik plaatste als reactie op twitter het volgende: “De toekomst zal het uitwijzen. Ik ben er niet van overtuigd. Hoop van harte dat de wethouder gelijk heeft, maar het zou maar zo een historische vergissing kunnen zijn. Die ontspruiten wel vaker aan misplaatste ambities”.
Ik werd geretweet door Ankie Kesseler, de directeur van de bibliotheek. Mijn fractievoorzitter, Irene Koene, onderbouwde in de raadsvergadering, waarin dit besluit viel, uitstekend de risico’s en de grote kans dat dit een desinvestering zal blijken te zijn. De kranten staan er bol van dat alle extra middelen, onder andere voor het wegwerken van ‘corona-achterstanden’ niet goed kunnen worden ingezet. Scholen ontvangen overigens sowieso al heel veel vanuit het rijk om aan leerachterstanden te doen. NRC berichtte zelfs dat dit soort ‘programma’s’ een nog grotere druk geeft op het tekort aan leerkrachten.Â
Het lijkt een sympathiek gebaar, maar geld over de balk smijten is niet zo moeilijk. De juiste maatregelen uitdenken en die vervolgens financieren en effectief inzetten, blijkt lastiger.
Ook Arie de Bruin – die wekelijks ‘prikkelpoëzie verspreidt – en die een onderwijsautoriteit is, toonde zich deze week kritisch over dit soort geldinjecties. Hij dichtte:
Heel veel geld
Heel veel geld
het antwoord van de politiek
zonder verstand van didactiek
en o wat zijn we sympathiek
heel veel geld
om problemen op te lossen
ons van achterstand verlossen
zij zien bomen, maar geen bossen
heel veel geld
’t gaat niet werken zonder juf
zonder meester, zonder leraar
want die zijn nog steeds onvindbaar
heel veel geld
zorgt voor problemen
en wie gaat dat geld dan claimen?
je kunt er straks vergif op nemen
heel veel geld
dan gaat het mis
als er weer geen visie is
en er geen leraar meer te vinden is.
(Wie meer onderwijs gedichten van Arie de Bruin wil lezen, kan het boekje dat op de foto staat kopen. De opbrengst daarvan – inmiddels al 20.000 euro – wordt wel goed geïnvesteerd in het onderwijs. Edukans besteedt het aan onderwijsprojecten in Afrika).Â