Wat hebben we een geweldig weekend achter de rug. Wat hebben we een geweldig weekend voor de boeg. Afgelopen weekend vierden wij het ‘Hoffestival’. We herdachten de Eerste Vrije Statenvergadering. Zoals wij dat in de Jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw met de Hoffeesten deden. De zomerkermis is alle jaren daarvan het enig overgebleven aspect. Afgelopen weekend was er een reuzenrad, zo klein en schattig, dat er allerlei nostalgische gevoelens in mij opborrelden.

Dat ‘Eerste Vrije’, zo leerde ik van mensen die het kunnen weten (historici), slaat eigenlijk nergens op. Statenvergaderingen waren er wel vaker en ze werden ook vaker door de steden zelf georganiseerd. En of het in de refter van het Augustijnenklooster plaatsvond, staat ook helemaal niet vast. Maar citymarketeers en hoogwaardigheidsbekleders hebben heroïsche verhalen nodig. Mijlpalen en gedenkwaardige stukjes historie. Dan spreekt die Eerste Vrije Statenvergadering zeer tot de verbeelding. Het was een fijn festival. Prima sfeer. Van mij mag het best tot een traditie uitgroeien.

Het was ook het weekend van de opera ‘Maria, Keizerin van Dordt’. Een prachtige productie van het gezelschap Hollands Diep, waarvan David Prins de ongekroonde koning is. De artistiek leider die zichzelf opnieuw overtrof en die een voorstelling voor elkaar bokste, waarin minstens 150 Dordtenaren het beste van zichzelf lieten zien. Opera’s kenmerken zich doorgaans door draken van verhalen. Wanhopige vrouwen die van een stadsmuur afspringen, geliefden die zichzelf of elkaar om zeep helpen, vanwege iets dat achteraf een misverstand blijkt. Een uitgehuwelijkt achtjarig meisje dat na veel omzwervingen en ontberingen en nog een tweede geënsceneerd huwelijk uiteindelijk zichzelf mag zijn. Deze voorstelling op één van de mooiste plekjes van Dordt, bij de Grote Kerk, had alles dat een stadsopera tot een heerlijke opera maakt. In het ‘Opera Magazine; verscheen terecht een prachtige recensie.

Komend weekend is het Big Rivers. We wachten er alweer sinds 2019 op. We nemen afscheid van Leo Schellinger. Wat zou ik die man graag eens interviewen. Nevyn van Nugteren beleeft zijn eerste festival als programmeur. Ik sprak hem er onlangs over op het terras van Zomerlust in Zwijndrecht. Waarom daar? Het is een leuke tent en het uitzicht is er magnifiek.

Weet je wat, ik roep nu alvast David, Leo en Nevyn uit tot mijn ongekroonde zomerkoninkjes van 2022. En Jacques Dane van het Nationaal Onderwijsmuseum ook. Zijn bijdrage afgelopen weekend in de Via Cultura Hoffestival talkshow op de zondag was weergaloos.

Bij al die enerverende activiteiten is het heerlijk en bovenal erg ontspannend om af-en-toe een uurtje met mijn lief door Dordt te struinen. Dat is altijd genieten. Ik wens iedereen een heel fijne zomer toe. In augustus meld ik mij weer. Met vier afleveringen van Via Cultura Zomereditie. Vier marathoninterviews met boeiende gasten. Mijn tip? Kom naar de Kunstkerk. Maak het live mee op 5, 12, 19 en 26 augustus.