De oude Johan de Wittbrug in de richting van de Johan de Wittstraat en het Bagijnhof. Op de hoek van de Vest staat het Oranjehotel, links daarvan is nog een stukje van het Volksbadhuis te zien waar je tegen betaling acht minuten kon douchen. Geheel rechts het torentje van de spaarbank. In de jaren '50 en '60 was het Oranjehotel één van de negen contractpensions waar mensen uit Nederlands-Indië werden opgevangen. Op de andere hoek van de brug bevond zich winkel Hiensch voor onderkleding en kousen. In de jaren '60 en '70 werd het Oranjehotel een opvang voor repatrianten. Na het vertrek van de laatste tijdelijke bewoner is het pand door de eigenaar dichtgetimmerd en verkocht aan een bouwonderneming. Op deze locatie vinden we nu Mediamarkt en diverse horeca.
Oranjehotel, Johan de Wittbrug, 1910. Bron: Facebook: Jan Rietdijk
Oranjehotel en Johan de Wittbrug, 1910. Bron: Facebook, Jan Rietdijk. Toen was het nog een draaibrug, in gebruik genomen in 1874, om met regelmaat schepen door te laten die gebruik maakten van de Spuihaven. De paardentram reed vanaf 1879 over deze markante Dordtse brug. 50 jaar na de bouw werd de eerste versie van de brug vervangen door een vaste stenen uitvoering. Weer bijna 50 jaar later werd de Johan de Wittbrug vervangen door een dam (1971). Tegenwoordig ligt er al weer tientallen jaren een betonnen vaste brug.

Toegangspoort naar hof Welgelegen, vanaf de Johan de Wittbrug.Het Achterom rond 1960. Wat op deze plek was staat nu in fel contrast met wat er voor in de plaats staat. Het postkantoor, wijkje ‘Achterom’ en hofje ‘Welgelegen’ op 30 maart 1964 drastisch weggewist. Bron: Beeldbank.

Toegangspoort naar het hof Welgelegen. Achter de huizen het torentje van de Spaarbank
Het hofje
Hof Welgelegen (1960)
Hof Welgelegen
De huizen aan het Achterom (1960)