Met de straat het regenwater afkoppelen, het schoolplein vergroenen of samen aan de slag voor de wilde bij: veel mensen zetten zich hard in voor meer biodiversiteit en waterveiligheid. De Gouden Laars Verkiezing geeft hen een steuntje in de rug: 6 initiatieven ontvangen € 1000,-. Aanmelden kan tot en met 8 mei, de uitreiking vindt plaats op de Laarzendag, 14 mei.

Van Slot Loevestein via de Biesbosch en Dordrecht tot voorbij de sluizen van het Haringvliet: het NLDeltagebied is groot, mooi én nat. Het water stroomt onze laarzen nog niet in en de natuur is bijzonder en soortenrijk. En die natuur, die begint al als je je voordeur uitstapt. Om ervoor te zorgen dat we droge voeten houden én om de natuur een handje te helpen, organiseert IVN Natuureducatie de Gouden Laars Verkiezing.

Iedereen die in het deltagebied woont en in actie komt voor biodiversiteit en droge voeten kan meedoen. Of je nu het betegelde plein van je school verandert in een natuurrijke leeromgeving, met de straat op regentonnen overgaat, de buurt vriendelijk maakt voor bijen of je bedrijventerrein vergroent. Initiatiefnemers kunnen tot en met 8 mei hun plan aanmelden via www.600jaarelisabethsvloed.nl/goudenlaars.

Steuntje in de rug
Organisator Wim Ruis van IVN Natuureducatie vertelt waarom de Gouden Laars Verkiezing in het leven is geroepen: “Stadsnatuur helpt tegen hittestress, wateroverlast en draagt bij aan biodiversiteit. Veel mensen zijn hier in hun eigen omgeving mee bezig, en die geven we graag een steuntje in de rug. Samen maken we tuinen, pleinen, straten en buurten groener en leefbaarder. Onze versteende steden en dorpen kunnen dat goed gebruiken. Bovendien heeft meer natuur in steden en dorpen ook een positief effect op de natuur in beschermde gebieden.”

Verkiezing op Laarzendag
Een deskundige jury kiest uit de deelnemers zes initiatieven die er met een Gouden Laars vandoor gaan. Deze prijs wordt uitgereikt op 14 mei: Laarzendag. Op die dag loopt iedereen op laarzen en zijn er overal in het NLDeltagebied activiteiten waarin laarzen centraal staan.

De Laarzendag en de Gouden Laars Verkiezing worden georganiseerd in het kader van de herdenking van 600 jaar Elisabethsvloed.

Meer info over groen en blauw in Dordrecht en allerlei ideeën vind je ook op https://groenblauwdordrecht.nl/bewoners/.