De komende dagen wordt het warm, zeg maar gerust heet. Die zeer hoge temperaturen kunnen ook slecht zijn voor je gezondheid. Niemand zit te wachten op een verbrande huid of erger, een hitteberoerte. Waar kun je maar beter op letten?

De folder hierboven niet goed leesbaar? Bekijk ‘m hier in PDF >>

Het kan lastig zijn te ontsnappen aan de warmte. Het is vooral opletten voor ouderen, mensen met chronische ziekten en kleine kinderen. Symptomen van oververhitting zijn bijvoorbeeld veel zweten, bleek of juist rood zien, misselijkheid en hoofdpijn.
Gelukkig kun je het meestal voorkomen. Door voldoende te drinken bijvoorbeeld, ook als je nog geen dorst hebt. Wanneer je urine donker kleurt is dat een teken dat je te weinig drinkt. Ga bij hoge temperaturen uit van ongeveer een glas per uur. Waterijsjes zijn ook prima.

Houd jezelf koel
Jezelf koel houden is ook belangrijk. Ga dus niet in de zon op het warmst van de dag en ook niet als het warmer is dan 25 °C. Draag op zulke hete dagen dunne kleding en een hoed of petje. Blijf in de schaduw en vermijd zware inspanningen. Neem overdag eventueel een lauwe douche of voetbad.
Houd ook je woning koel. Sluit je ramen en deuren als de temperatuur buiten hoger is dan binnen. Hou de zonneschermen omlaag en gordijnen dicht. Zorg dat je huis kan afkoelen, door ‘s avonds, ‘s nachts of vroeg in de ochtend alles open te zetten.

Help eens een handje
Sommige medicijnen beïnvloeden de hoeveelheid vocht of de regeling van de temperatuur in je lichaam. Vraag daarover zo nodig advies aan de huisarts of apotheek.
Zorg ook voor elkaar! Help bijvoorbeeld ouderen in je omgeving bijvoorbeeld met boodschappen doen. Dan hoeven zij de de warmte niet in. Let mee op of zij voldoende drinken.

Koelere plek vinden in de buurt?
Op de site van Groenblauw Dordrecht vind je ook de hitteverklikker. Daarop is te zien hoe warm het is op jouw adres en waar in de buurt koelere plaatsen zijn.
Zoek koelte in het groen, onder bomen.