“Het is fijn om samen een zichtbaar verschil te maken en daarmee de bewoner te helpen”, zo vertelt een van de tuinmaatjes. Die is inmiddels ruim een jaar aan de slag op die manier en heeft een erg leuk contact opgebouwd. Op vrijdag 30 september is de derde Tuinmaatjes Bijeenkomst.

Dat is onderdeel van het project Sociaal Tuinieren Dordrecht, een mooie samenwerking tussen gemeente Dordrecht en de stichting Present Dordrecht-Papendrecht. Deze middag op het terrein van Weizigt (achter het station, aan het Van Baerleplatsoen) staat in het teken van ontmoeting. Er is ook een interessante workshop van tuincoach Caroline de Vlaam.

Hulp in de tuin via Hulplijn Dordt
Bij het Sociaal Tuinieren project wordt eerst een tuin opgeknapt door een groep van Present. Deze tuin is van iemand die zelf de tuin niet meer kan onderhouden. bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking, gebrek aan een netwerk dat kan helpen of onvoldoende financiële middelen. De aanmelding van deze tuinen verloopt via Hulplijn Dordt.

Tuinmaatje komt regelmatig
Om te voorkomen dat we een jaar later weer in dezelfde tuin staan, wordt er een Tuinmaatje gekoppeld aan de hulpvrager. Het Tuinmaatje gaat minstens eens per maand helpen. Op deze manier ontstaat er een leuk contact en wordt de tuin bijgehouden. Het voorkomt ook dat alle planten uit een tuin verdwijnen om er tegels in te leggen.
Als er kennis nodig is, biedt Duurzaamheidscentrum Weizigt hulp. Ook de inzet van de tuincoach, bijvoorbeeld bij vragen over een andere inrichting, wordt erg gewaardeerd.

Fijne nieuwe contacten
Een ander Tuinmaatje vertelt: “Ik ben heel enthousiast, vooral de combinatie tussen het sociale aspect en het tuinieren is erg fijn. Het levert een voldaan gevoel op als de tuinbezitter zichtbaar trots is op het resultaat en flink meehelpt. Ook is het heel goed om te merken dat buren positief reageren en hij zo regelmatig een praatje heeft met buurtbewoners.”

Kom je ook?
Ook interesse om je ervaring met tuinieren in te zetten voor een ander? Je bent van harte welkom bij de Tuinmaatjes Bijeenkomst op 30 september, 15.30-18.00 uur.
Meld je aan via info@presentdordrecht.nl. Als Tuinmaatje kun je via Whats App vragen stellen of tips delen, en je ontmoet de andere Tuinmaatjes 2 keer per jaar op een Tuinmaatjes Bijeenkomst.