Ook Sterrenburgers zijn bezig met het besparen van energie en geld. ‘Opoe Vliegende Kiep’ maakt er zelfs een column over. Hier haar eerste overzicht, over besparen in de badkamer. Doe er ook je voordeel mee. Je vindt de tips ook in Cultureel Centrum Sterrenburg.

TIPS VAN DE VLIEGENDE KIEP
Deze week gaan we kijken naar de badkamer.
Preciezer gezegd uw persoonlijke verzorging.
Eigen ideeën??? Denk om de IDEEËNBUS!!!

Douchen

  • Hoeft niet elke dag; bespaart (warm) water EN licht (elektra). Bovendien kost het minder huidlotion/huid crème. Want water droogt de huid uit.
  • Als u vòòr het douchen uw haar nat maakt én insmeert met shampoo, kunt u tijdens het douchen uw haar goed uitspoelen.
  • Gebruik van een washandje helpt ook, want u kunt de shampooresten als verdunde scrub voor uw huid gebruiken. (scheelt ook weer in uitgaven aan zeep/douchemiddel)

Dit is een typisch gevalletje van WIN-WIN-WIN-WIN-WIN situatie.

  • minder water
  • minder elektra
  • minder geld aan zeep/douchemiddel/scrub

En… wist u dat 5 minuten douchen langer duurt dan u denkt? Probeer het uit met een eierwekker/ timer op uw mobieltje/ zandloper/ een waarschuwende huisgenoot.
Feit: bij iedere dag douchen de tijd verkorten van 7 naar 5 minuten levert al een besparing op van:

  • 365×2 = 730 minuten watergebruik. (vraag maar aan SVWH hoeveel m3 water dat bespaart op uw jaarrekening en dus aan geld)
  • 365×2 = 730 minuten aan verwarmingskosten voor warm water.
  • 365×2 = 730 minuten aan elektra voor licht in de badkamer.

AANMOEDIGING VOOR IEDEREEN

Noteer in een schrift de stand van uw elektra-meter (in Kwh) en watermeter (m3) vòòr het douchen, maar ook ná het douchen. Houd dit een jaar vol, om te zien hoeveel u bespaard heeft. En bedenk welke leuke dingen u kunt doen met het bespaarde geld.

BELANGRIJK: maak de wanden en de vloer droog na gebruik van de badkamer. Dat scheelt verwarmingskosten van de cv-radiator. Bovendien voorkomt het schimmel. (gezondheidswinst).

EXTRA: badslippers en een badjas zorgen ervoor dat u zich niet zo snel kouwelijk voelt. Dus u bespaart weer op verwarmingskosten. Bij gebrek aan badjas, een groot strandbadlaken of lap (bad)stof via de markt werkt ook.

Tandenpoetsen
Tandenborstel nat maken. Meteen kraan dicht. Tandpasta op de borstel én poetsen maar!!! Klaar met poetsen?? Een eigen (hygiëne!!!)  glas water vullen. Kraan weer dicht én… spoelen die mond. Tandenborstel mag onder stromende kraan lichtjes wrijvend schoongemaakt worden. Nóg handiger: gebruik een oude, met schoonmaakazijn gereinigde, tandenborstel om huidige schoon te wrijven. 2 Borstels tegen elkaar inwrijven maakt sneller schoon.

© én intellectueel eigendom:‘Opoe Vliegende Kiep’.
LET OP: uw eigen medische situatie kan het opvolgen van tips moeilijk maken. Raadpleeg altijd uw eigen (tand)arts. De Vliegende Kiep aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor effecten van het opvolgen van tips.