Op 7 maart 2022 is het jubileum van het eerste officiële calisthenicspark van Nederland. Dat is te vinden in het Sterrenburgpark. Het realiseren hiervan was de droom van de Dordtse initiatiefnemer Jason Bonam, bij velen bekend als Jason Calisthenics. Er zijn dit jaar allerlei activiteiten om calisthenics nog veel meer onder de aandacht te brengen. Basisscholen kunnen een mooie prijs winnen.

Dit jaar is voor Jason echt een feestelijk jubileumjaar. Dat wil hij vieren met activiteiten voor jong en oud. Zo is er een online calisthenics-presentatie voor basisscholen en een calisthenics winactie.
Alle Dordtse basisscholen kunnen zich aanmelden op de Facebookpagina Calisthenics Project voor die winactie. Daarmee kunnen ze gratis calisthenics-clinics winnen voor de groepen 7 en 8.
Deze actie is mede mogelijk gemaakt door Dordt Sport.

Meer weten? Kijk op www.facebook.com/CalisthenicsProject of stuur een mailtje naar calisthenicsprojectnl@gmail.com.

Terugblik en de start in het Sterrenburgpark
Jason startte met calisthenics in Sterrenburg. Bij deed dat destijds samen met zijn moeder en vrienden Dwayne, Said en Kenneth. Ook de gemeente Dordrecht wilde helpen. Dat maakte het mogelijk een eerste calisthenicsplek te maken in het Sterrenburgpark. Er kwamen daar trainingen, workshops en demonstraties. Jason heeft samen met zijn vrienden heel wat sportieve uurtjes in het Sterrenburgpark doorgebracht.

Jason Bonam begint zelf met calisthenics toen hij 15 jaar was. Het verandert zijn leven totaal. Door zijn passie voor de sport en zijn inzet wist hij duizenden jongeren, maar ook ouderen in beweging te brengen. Het succes van de activiteiten en de vraag naar meer calisthenics-faciliteiten inspireert Jason om in het hele land promotie te maken voor zijn sport. Mogelijk zag je hem ook bij Holland’s got Talent?

Door zijn inzet en door zijn kennis en ervaring te delen, kwamen er meer initiatiefnemers in andere steden. Calisthenics kreeg ook daar voet aan de grond. De ene ontwikkeling volgde de andere op. Er waren steeds meer calisthenics-evenementen, de eerste Nederlandse calisthenics opleiding startte in 2016, en de eerste Nationale Calisthenics Dag was er afgelopen jaar.
Het Dordtse voorbeeld is nu meer dan 200 keer gekopieerd in verschillende steden.

In Dordrecht groeide de samenwerking met bijvoorbeeld scholen, gemeenten, Dordt Sport, Dienst Gezondheid en Jeugd ZHZ, GGZ-organisaties, jongerenorganisaties, enzovoorts. Ook TV en kranten hadden aandacht. De sportfaciliteiten worden goed gebruikt door calisthenics-atleten, maar ook door andere sporters. Inmiddels kent Dordrecht drie calisthenicsparken. Die zijn te vinden in het Sterrenburgpark, in het Leerpark en het Weizigtpark.