Vorige week had ik bezoek uit Brussel. Twee zussen met wortels in Dordrecht (hun vader werd er geboren) en een dame van Griekse afkomst. Het was niet de eerste keer, met name de zussen komen vaker op bezoek. Ze voelen zich hier thuis, maar het viel hen niet voor de eerste keer op hoe akelig het nog steeds met de leegstand in Dordrecht is gesteld en hoe nonchalant er met sommige historische of iconische panden wordt omgegaan.

Niet alleen het Teerlinkpand dat prominent staat te verloederen en waarover keer op keer aan de bel wordt getrokken zonder dat dat veel indruk op de eigenaar schijnt te maken, maar bijvoorbeeld ook het voormalige kinderdagverblijf op de Voorstraat dat, nadat het leeg kwam, enige tijd door de creatieve broedplaats DOOR werd gebruikt. Het gebouw was buitengewoon geschikt voor de activiteiten van DOOR, maar de stichting moest vertrekken omdat er appartementen in zouden komen. Ik loop er vrijwel dagelijks langs. Op het oog gebeurt er niets, helemaal niets op de Voorstraat 144. Ik weet het fijne er niet van, maar dat die leegstand en verval allerminst reclame voor de stad zijn, is wel duidelijk. Dat DOOR, na een interimperiode in het inmiddels gesloopte belastingkantoor aan de Spuiboulevard, nu onder dak is in de Munt is mooi, maar ondertussen vraag ik me af waarom de stichting niet gewoon had kunnen blijven zitten waar ze zat.

Het favoriete hotel waar de zussen vroeger graag logeerden, Bellevue, staat ook alweer lang leeg. Onlangs las ik dat het te koop staat, maar het krantenartikel maakte gewag van allerlei ondoorzichtig en voor mij onbegrijpelijk gedoe als het verkopen van de naam en iets met een contract met een brouwerij. Ik heb er vooralsnog weinig vertrouwen in dat het met Bellevue goed komt.

Ik ga regelmatig als stadsgids op pad en merk dat het niet alleen mijn Brusselse vrienden opvalt dat Dordrecht hier en daar erg mooi is (ik mijd treurige plekken als de Grote Markt of de Sarisgang zo veel mogelijk), maar ik krijg heel vaak vragen over leegstand en verval, zeker als ik vertel dat de Voorstraat de langste winkelstraat van Nederland is. Bij het woord winkelstraat worden nog weleens wenkbrauwen gefronst: wat staat die man nu te kletsen? Dan neem ik mijn gasten maar snel mee naar de Kunstkerk, bijvoorbeeld, het levendige bewijs dat er in Dordt ook mooie dingen gebeuren.

Foto: Lienke van Nugteren