Foto: Ruud Baan

De Dordtse muzikant en producer Phil Martin heeft altijd een voorliefde gehad voor Westcoast-muziek en typische eind jaren 70-klanken. Raar is dat niet, want hij groeide op met artiesten als Steely Dan, Hall & Oates, The Doobie Brothers, Fleetwood Mac en The Eagles. Als muzikant was hij echter vooral actief in jazz- en soulformaties als The Jazzinvaders, The Soul Snatchers en Laura Vane & The Vipertones. Maar nu is er met ‘Sentimental Fools’ toch een Westcoast-album.

Na samengewerkt te hebben met zanger Lo van Gorp (Garp) kwam Phil tot de conclusie dat Lo de perfecte vocalen zou kunnen verzorgen voor het Westcoast-album, waar hij aan werkte. Samen met verschillende songwriters als Joel Sarakula en Laura Vane stortte Phil zich op het schrijven en produceren van de liedjes. Lo van Gorp weet ook wel van de hoed en de rand, want in Nederland is hij een bekende backingvocalist/saxofonist. Hij werkt al jaren met (inter)nationale artiesten als Marco Borsato, Paul Carrack, Roger Hodgson, Chaka Khan, Trijntje Oosterhuis en Al Jarreau, om er maar eens een paar te noemen.

Het geluid van Martin & Garp kan het beste omschreven worden als feelgood radiovriendelijke romantische melodieën tegen een achtergrond van het Californische landschap eind jaren 70. Catchy gitaarlicks, herkenbare synthesizerlijntjes en dat alles aangevuld met rijke (vocale) harmonieën maken dat de zoektocht naar een zonnig optimisme doorklinkt bij het beluisteren van dit debuutalbum. Of, zoals Martin & Garp het zelf omschrijven: ‘stel je die ene feelgood plaat voor die hard uit de speakers van je cabrio klinkt, opgenomen door een stel supermuzikanten met ouderwetse analoge apparatuur. En dat alles terwijl je langs de kust rijdt van de ene naar de andere schaduw van de palmbomen die wuiven aan de kant van de weg: precies dat is ‘Sentimental Fools’.’

Na het uitbrengen van twee singles (Making Up en Told You Straight) eind 2020 is het nu tijd voor het gehele debuutalbum van Martin & Garp. ‘Sentimental Fools’ verschijnt op Légère Recordings uit Hamburg en zal op vrijdag 15 Januari het levenslicht zien. Vanaf dat moment is het album beschikbaar op alle toonaangevende streamingplatforms, maar ook op cd en vinyl te vinden bij de betere platenzaak.

Naast Lo van Gorp (zang) en Phil Martin (drums) werkten Edwin in ‘t Veld (gitaren), Ton van der Kolk (bas), Govert van der Kolm (toetsen), Joel Sarakula (toetsen) en Maarten Teekens (backing vocals) mee aan het album. Phil Martin tekende voor de opname, mix en productie.

Luister: https://www.youtube.com/watch?v=8FzWaQSi0zY&list=PL6mPgv-wBRbid2ZVRK1FriO1faq7YvMJz