Gertjan Kleinpaste in gesprek met Simone Beunke van Merwe’s Oratorium Vereniging (MOV) over “We looked for Peace…”, roep om vrede in concert MOV op 3 november a.s.

Merwe’s Oratorium Vereniging in Dordrecht brengt op vrijdag 3 november a.s. een concert met een helaas zéér actueel thema in de Augustijnenkerk in Dordrecht.

Uitgevoerd wordt het indrukwekkende Dona Nobis Pacem, van Ralph Vaughan Williams. Deze Engelse componist schreef dit werk in 1936 vanuit zijn herinnering aan de 1e Wereldoorlog (waarin hij zelf aan het front had gestaan) en uit vrees voor de volgende. In het Latijn gezongen delen uit de mis, zoals Dona Nobis Pacem = Geef ons Vrede, worden afgewisseld met drie delen in het Engels; een tekst van de profeet Jeremia en gedichten van John Bright en van Walt Whitman, de laatste was een Amerikaanse dichter en journalist, die het gedicht “Dirge for two Veterans” schreef naar aanleiding van de verschrikkingen van de Amerikaanse Burgeroorlog. Tekst en muziek maken het tot een zeer aangrijpend werk, een aanklacht tegen oorlog en bloedvergieten. In deel 5 zingt het koor letterlijk “we looked for peace …”

Dit werk wordt voorafgegaan door het prachtige Requiem van de Franse componist Camille Saint-Saëns. Een stuk uit 1878 voor koor, solisten en orkest dat vandaag de dag niet vaak uitgevoerd wordt.

Dirigent Gilles Michels. Bron: MOV.

De uitvoerenden van dit concert zijn naast MOV, sopraan Petra Stoute, Florieke Beelen (alt), Leon van Liere (tenor) en David Visser (bas/bariton) begeleid door het Dordrechts Kamerorkest. Het geheel staat onder muzikale leiding van dirigent Gilles Michels. Het concert vindt plaats in de Augustijnenkerk (Voorstraat 216) in Dordrecht en start om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). Kaarten voor dit concert zijn te bestellen via de website www.oratoriumdordrecht.nl, via kaartverkoop@oratoriumdordrecht.nl, of bij de leden. Op de avond zelf zijn ze, indien nog beschikbaar, aan de zaal te verkrijgen. De kaarten kosten in de voorverkoop € 28,- en aan de zaal € 30.-.

Zie voor informatie over MOV en het concert https://oratoriumdordrecht.nl/

KIJK HIER HET INTERVIEW MET SIMONE BEUNKE (via digitale TV, tablet/ laptop, smartphone)