Kunstwerk van Trudy Kunkeler (foto: Gertjan Kleinpaste

Aan de Hugo de Grootlaan staat een kunstwerk van Trudy Kunkeler. Het zijn vijf stapels boeken (keramiek) die Hugo de Groot met pijn in het hart achterliet toen hij in zijn boekenkist Slot Loevestein ontvluchtte. Dat verhaal inspireerde deze kunstenares. Het inspireert via078 aan een aantal Dordtenaren te vragen welk boek zij juist meenemen in de vakantieperiode en welke boekentips zij voor de bezoekers van ‘Via078’ hebben.

Deze keer de tips van Irene Koene. Politica, trouwambtenaar, bezige bij. Ze begon recent ‘het Fourniturenkabinet’ op de Reeweg Oost. Toen ze de vragen van deze rubriek zag, vond ze het best lastig. “Ik lees alleen maar studieboeken”, zei ze. Toegepaste psychologie, Urban Management. Ze is van alle markten thuis en ze zit eigenlijk nooit stil. Bovendien al jaren de voorvechtster van eenvoudig taalgebruik en voor voldoende aandacht voor het groeiende probleem rondom laaggeletterdheid.

Misschien zit ze op vrijdagavond bij een thuiswedstrijd van FC Dordrecht af-en-toe even stil. Daarover gaat dan ook haar boekentip: ‘de Krommedijk Kronieken‘ van Elisa Kuster. Dat is misschien wel het leukste sportboek dat recent is verschenen. Vooral natuurlijk vanwege de schrijfstijl van Elisa Kuster. Droog, licht sarcastisch en met de nodige zelfspot. Zo prijst Irene het aan. Het boek werd op 25 februari van dit jaar gepresenteerd en markeert het vijftig jarig bestaan van FC Dordrecht. Vol onverwachte weetjes en feitjes, geschreven met passie en liefde voor de club.

De tweede tip mag verrassend heten voor de liberale politica die haar roots heeft in de VVD. ‘Kan de overheid crises aan?‘ van Herman Tjeenk Willink. Zelf zegt ze erover: “ik ben geen grote fan van Tjeenk Willink, maar toch is dit een boekje dat een goed uitgangspunt heeft.” Belangrijk voor politici om te lezen en er realiteitszin uit te halen. Het belang van ‘groter denken’ en ‘kleiner doen’.

Ik voeg er (ongevraagd) nog een titel aan toe: ‘Democratie is niet voor bange mensen‘ van Marcia Luyten. Recent verschenen (15 juni 2023) en de titel doet mij dan toch een beetje aan Irene denken. Dat Marcia Luyten een goed schrijfster en columnist is, weten we natuurlijk. Met haar prachtige boek ‘Het geluk van Limburg’ (2017) won ze de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Haar nieuwste staat dus in ieder geval op mijn lijstje. 

Bijgaande video is een item van RTV Dordrecht.