'Liggend naakt' Arie Wols (1945-1998)

Wat is het verschil tussen vulgair en frivool? Of beter wanneer is iets vulgair en wanneer nog uitbundig of frivool? Wie beoordeelt dat? Wanneer is je blootje aanstootgevend naakt? Waar ligt de grens tussen terecht handhaven en doorgeslagen betutteling?

Ik werp deze vragen op naar aanleiding van een aantal recente nieuwsberichten. Tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam wordt streng gecontroleerd op alcohol en is ‘vulgair’ dansen verboden. Een ander bericht ging over een zwembad – ik meen in Klarenbeek – waar vrouwen na het baantjes zwemmen niet meer in hun blootje mogen douchen. Zelf zeggen ze daarover dat ze zich lekker inzepen en wassen en dat het ook een gezellig en sociaal gebeuren is. “Ze wassen zich thuis maar”, zegt de zwembadbeheerder. Laatste voorbeeld is dat vrouwen niet topless op het terras mogen zitten bij een sauna. Bij uitstek een plek waar je bloot recreëert. Al begrijp ik dat het prettig is als gasten in het restaurantgedeelte hun badjas dragen.

Het zijn zomaar drie voorbeelden waar wat gangbaar is, of al jaren de gewoonte ineens aan banden wordt gelegd. Niet eerder werd er, volgens mij, over geklaagd dat het uitbundige Zomercarnaval ook vulgaire aspecten kende. Een familiefeest was het altijd al en dat de organisatie zich ineens inzet bij het feest meer rekening te houden met kinderen lijkt mij een erg vergezocht argument.

We glijden zo langzaam aan een nieuw Victoriaans tijdperk in. Waar preutsheid centraal staat. Waar elk decolleté en iedere blote vrouwenborst in een seksuele context wordt beschouwd. Borstvoeding in een openbare publieke ruimte staat ook al langer ter discussie,

Ik zal een oude zak worden, maar ik ben opgegroeid in een tijdperk die we met recht ‘een ontspannen samenleving’ konden noemen. Waar we geen aanstoot namen aan topless zonnende vrouwen op het strand. Waar we frank en vrij in ons blootje in de buitenruimte van een sauna rondliepen en de vrouwengroep in een zwembad geen strobreed in de weg legden bij het douchen.

En tijden veranderen. En ‘Me Too’ zette veel in een ander daglicht. In mijn jonge jaren werden de meiden niet ongevraagd geconfronteerd met ‘Dick Pics’. Ik weet dat teveel mannen onbehouwen horken en ploerten zijn. Wie over de schreef gaat, moet daar de consequenties van dragen. Maar mijn hemel, een iets meer ontspannen en een wat meer relaxte houding. Daar wordt volgens mij iedereen beter en gelukkiger van.