DORDRECHT. De oorsprong van Jubal uit Dordrecht begint in April 1911. Tijdens een feestavond van de christelijke jongensvereniging wordt het koor bij wijze van experiment eenmalig door enkele jongens begeleid met fluitjes. Het is een groot succes en dus wordt er besloten om met die muziekgroep door te gaan. Voor 35 gulden wordt instrumentarium aangeschaft en na een jaar repeteren gaat Jubal voor het eerst de straat op. Jubal groeit in de beginjaren gestaag.

In de jaren 20 werd een uniform aangeschaft om een eigen identiteit te krijgen en dat lukte, want Jubal was een toonaangevend Tamboers-en Pijperkorps geworden. Tijdens de oorlog stonden alle verenigingsactiviteiten op een laag pitje, maar na de oorlog bloeide Jubal weer helemaal op. In de jaren 50 liep Jubal met 150 leden op straat in voornamelijk Dordrecht en omgeving. Door het grote succes werd Jubal ook gevraagd om in andere steden op te komen treden.

De zestiger jaren stonden in het teken van grote veranderingen. Niet alleen het uniform werd aangepast maar ook het instrumentarium onderging een complete verandering. De fluitjes die meer dan 50 jaar het gezicht waren geweest van Jubal werden voor een groot deel vervangen door trompetten, hoorns en baritons. De straatoptredens werden nog wel gedaan maar er kwam ook een show bij. Jubal ging in deze jaren veelvuldig naar Frankrijk en Belgie. Eind jaren zeventig waaide uit Amerika het fenomeen Drumcorps over, en omdat Jubal altijd vernieuwend is geweest werden uniform en instrumentarium daar op aangepast. De showoptredens namen een steeds grotere plaats in in de activiteiten van Jubal.

In 1982 sloot Jubal zich aan bij Drumcorps Holland (DCH), en zijn sindsdien 5x kampioen van Nederland geweest. (’82, ’86, ’92, ’93, ’94.) In 1996 zegt Jubal DCH vaarwel, maar blijft wel meedoen aan diverse wedstrijden. Op het WMC in Kerkrade worden, iedere editie weer, eerste plaatsen behaald en Jubal is vele malen eerste geworden op wedstrijden in bijvoorbeeld Duitsland en Engeland. In 2002 besloot Jubal af te reizen naar de bakermat van drumcorps: de Verenigde Staten. In een tour van drie weken kreeg Jubal veel bewondering van de Amerikanen. In 2003 werd Jubal voor het eerst Europees kampioen in de competitie van Drum Corps Europe.

Ook in 2006 ging Jubal, voor de tweede keer in haar geschiedenis, naar de Verenigde Staten. Met meer dan 100 man werd een reis gemaakt van drie weken door vooral het oosten en midden van de USA. In datzelfde jaar worden Jubal en Jong Jubal Nederlands- en Europees Kampioen. Hiervoor werden we speciaal gehuldigd door de burgemeester van Dordrecht. Ook verschenen er door de hele stad posters waarop kenbaar werd gemaakt dat de Gemeente Dordrecht trots is op Jubal.

In 2005, 2007, 2008 en 2010 werd er tevens een reis gemaakt naar Italie waar Jubal veel succes oogste.

In 2011 bestond Jubal 100 jaar. Dit is groots gevierd. Reunie, Fototentoonstelling, Jubileumboek, Jubileumtaptoe met een optreden van een 150 koppig oudleden korps en wederom een 3 weekse tour door de USA.

Jubal is, ondanks z’n leeftijd, altijd met z’n tijd meegegaan. Het resultaat is een modern drumcorps met jonge, enthousiaste leden (gemiddelde leeftijd 19/20). Ieder jaar doet Jubal aan diverse wedstrijden mee van verschillende organisaties zoals DCE, DCN, WAMSB en WMC. Daarnaast worden veel optredens verzorgd tijdens streetparades/taptoes in binnen- en buitenland.

Aantal spelende leden Jubal Drum & Bugle Corps: 70/80

Secties Jubal Drum & Bugle Corps:

 • Brass (blazersgroep)
 • Field Percussion (slagwerk)
 • Pit/front ensemble (melodieuze slagwerkgroep)
 • Colorguard (vlaggen, sabre, rifle en dans)
 • Drum Major (dirigent + back field DM)

Hoogtepunten:

 • 4 maal tournee Verenigde Staten
 • Meerdere malen Europees Kampioen (DCE)
 • Meerdere malen Nederlands Kampioen (DCN/DCH)
 • Meerdere malen 1ste prijs WMC Kerkrade

Optredens verzorgd in: Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten.

Andere activiteiten:

 • Indoor Percussion
 • Winterguard
 • Theatershows
 • Kerstensemble (Jubal X-mas band)
 • clinics
 • openingen
Oops, something went wrong.