Foodmarket Seattle (foto: Gertjan Kleinpaste

We waren eventjes in Seattle. M’n lief en ik. Je weet wel. De stad van ‘Sleepless in Seattle’. We liepen er zomaar wat rond en ineens stonden we in de Food Market op Pikestreet. In die foodhall bevindt zich ‘Pike Place Vish Market.

Da’s niet zomaar een vishandeltje. Zo’n vijftien jaar geleden werd de toko wereldberoemd omdat er managementlessen uit te leren vielen. Iets met teamspirit en als één man (vrouw, mens) hetzelfde doel nastreven. Ik gebruikte het voorbeeld indertijd ook wel in de managementtrainingen die ik verzorgde. Op YouTube vind je er filmpjes van. 

Hoe leuk is het zoveel jaren later ineens voor die viskraam te staan. Waar de vis echt over de toonbank vliegt. De verkoopmedewerkers gooien complete vissen naar de inpakkers die zo’n forse vis moeiteloos opvangen in hun inpakpapier en in één vloeiende beweging het inpakken voltooien.

Teamspirit en een gezamenlijk doel. Hoe anders is dat bij politie-agenten die een burger voor ‘kutneger’ uitschelden (excuses dat ik het vreselijke woord zo plompverloren uit m’n toetsenbord knal) of die in hun proces-verbaal de feiten verdraaien. Hoe ongeloofwaardig is een officieel excuus als de man die werd uitgescholden nog steeds wordt vervolgd door het openbaar ministerie? Je mag toch aannemen dat discriminatie niet het doel is waar de politie-organisatie als één man achterstaat. Nu pik ik maar één willekeurig voorbeeld uit een waslijst van voorbeelden die er uit te kiezen zijn. 

Teamspirit en een gezamenlijk doel. Het is wat vooral ideële organisaties kenmerkt. Ik weet inmiddels dat het leiderschap vereist en vooral géén management. Dat, mocht je managers willen trainen, je hen vooral dient af te leren al teveel te managen. Vertrouw op het team waaraan je leiding geeft en geef hen ruimte. Als je de mensen inhuurt die geloven in jouw idealen, komt het allemaal goed. Verdulleme, nu zit ik ineens bij Simon Sinek. The optimism company.

“If you hire people just because they can do a job, they’ll work for your money. But if you hire people who believe what you believe, they’ll work for you with blood and sweat and tears.” 

Hoe het ook zij, overheden – ook de lokale – kunnen wel wat inspirerende lesjes leiderschap gebruiken. Eén daarvan is dat geld niet het hoogste aspect in de beslisboom is. Al was het maar om vanuit oprecht leiderschap met wat meer geloof, daadkracht en bezieling de uitdagingen aan te gaan waarvoor wij ons als samenleving zien gesteld.