Edjo Frank. Foto: Gertjan Kleinpaste

Tekst en interview Gertjan Kleinpaste
Op de avond van de 9e november zet ik altijd het nummer ‘Kristallnacht’ van BAP op m’n Facebook. Niet alleen maar uit gewoonte. De nacht van 9 op 10 november 1938 kwam in Hitlers Duitsland de haat tegen de Joden tot een afschuwelijke uitbarsting. Iets dat in 2021 ook kan gebeuren als de ontevreden bevolking zich achter een volksmenner schaart die een zondebok aanwijst. Daar sta ik die avond altijd bij stil.
Op 9 november 2021 wordt in de Open Hofkerk de Kristallnacht herdacht. Ik sprak erover met Edjo Frank op een bijzondere plek: de hal van het stadskantoor aan de Spuiboulevard. Waarin deze plek bijzonder is? Omdat juist daar op dit moment in een indringende expositie het verhaal wordt verteld van 44 Dordtenaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en die in vernietigingskamp Sobibor zijn vermoord door de Nazi’s.
Denk nu niet dat het een loodzwaar gesprek werd, want Edjo Frank zet zich vooral in om scholieren in deze tijd te laten nadenken over een begrip als vrijheid en over de impact van gebeurtenissen zoals de Kristallnacht destijds op een mensenleven. Da’s misschien een mooie gedachte voor iedereen om komende dinsdagavond gewoon eens even bij stil te staan.