Foto: Ilse Schrier

De energie en de levenslust spat er vanaf. Ze heeft iets ondeugends over zich. Wellicht is dat de diepgewortelde hang naar vrijheid van iemand die geboren is op de langste dag van het jaar kort na een periode waarin vrijheid voor miljoenen mensen meer een droom was dan de bittere onvrije realiteit.

In Via Forza spraken we Brigitte Schmitt. Markante vrouw, B&B-houdster vol liefde voor de medemens. Initiatiefneemster en eigenaresse van een klein, maar erg leuk winkeltje in tweedehandskleding op de Voorstraat Noord. Ze is een heel betrokken onderneemster, want met de opbrengst uit haar winkeltje, dat ze runt met vrijwilligers, draagt ze bij aan de kosten voor het Voorstraat Noord-Festival en nu we dat al een paar jaar moeten missen aan marketing en publiciteit voor deze bijzondere straat net buiten het centrum. Al raden we iedereen aan toch ook regelmatig door de Voorstraat Noord te slenteren.

Wij waren te gast in haar knusse huis aan de Taankade en genoten volop van het uitzicht op de Wijnhaven. “Hoe ben je hier zo terecht gekomen?”, vroegen we haar en dat leverde een boeiend gesprek op. Daar gaan we niet teveel van verklappen. Het filmpje van Via Forza onthult het allemaal. Gewoon kijken en hou Via Forza in de gaten. We duiken overal op in Dordrecht waar gewone en markante Dordtenaren een mooi en boeiend verhaal te vertellen hebben over wie ze zijn, wat ze doen en hoe ze in het leven staan