Na een onderbreking van bijna twee jaar worden op dinsdag 5 oktober in Dordrecht weer Stolpersteine gelegd. Op zeven adressen, in en buiten de binnenstad, gaat de werkgroep Stolpersteine in totaal 18 struikelstenen plaatsen, waarmee vermoorde joodse Dordtenaren worden herinnerd.

In totaal 42 Stolpersteine had de werkgroep al besteld bij en ontvangen uit het Berlijnse atelier van Gunter Demnig, de man die de herdenkingssteentjes heeft verzonnen en er – toerend door Europa – al tienduizenden persoonlijk ergens in een stoep heeft gemetseld. In november vorig jaar had de werkgroep de eerste nieuwe exemplaren willen laten aanbrengen door medewerkers van Openbare Werken. Maar daar is van afgezien met het oog op de heersende coronacrisis. Het werd onverantwoord geacht grote groepen nabestaanden en belangstellen bijeen te brengen. Alles kwam noodgedwongen stil te liggen.

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld en er massaal is gevaccineerd, durft de werkgroep het na lange tijd weer aan om Stolpersteine te plaatsen. Dat gebeurt in drie delen: in oktober en november dit jaar en in het komende voorjaar. Maar vooralsnog zullen aanwezigen zekerheidshalve nog afstand tot elkaar moeten houden.

Op 5 oktober wordt om 10 uur begonnen in de Adriaan van Altenastraat, op nummer 19. Drie steentjes worden daar gemetseld voor Abraham de Jong, zijn vrouw Betje de Jong-van de Kar en hun dochter Grietje. Daarna worden tot in de middag deze adressen bezocht: Toulonselaan 52 en 7, Reeweg-Oost 14, Boomstraat 28, Groothoofd 3 en Kromhout 185.

Zie ook website www.stolpersteine-dordrecht.nlDaar zijn de verhalen te vinden die aan de bewoners van de adressen zijn gewijd.