"Er even voor iemand zijn" kost niet veel tijd. Bewoners van De Merwelanden helpen mee aan een nieuwe campagne om 'maatjes' te vinden. Ze hebben 20 kletsbakkies gemaakt die tijdens de Week van de Eenzaamheid in de Dordtse horeca komen te staan. Dus zie je een Kletsbakkie staan bij bijvoorbeeld Merz, Post, of Vissers? Pak er eens een kaartje uit en ga met elkaar in gesprek: Wat levert het jou op om er ook even voor een ander te zijn?

Voor de Week tegen Eenzaamheid starten vier Dordtse organisaties de campagne met de slogan: “Er even voor iemand zijn…”. Daarbij zijn ideeën bedacht hoe je iets voor iemand kan betekenen, bijvoorbeeld als koffiemaatje of wandelvriend.

De Week tegen Eenzaamheid is dit jaar van 30 september tot en met 7 oktober. Volgens cijfers van het CBS en het RIVM is 49 procent in Dordrecht eenzaam. Het landelijk gemiddelde ligt op 46,6 procent. Tijdens zo’n week wordt bij eenzaamheid extra stilgestaan door middel van activiteiten.

Tien Dordtse horecagelegenheden doen mee aan de actie. Daar worden zogenaamde ‘kletsbakkies’ neergezet. Het zijn kleine kaartenbakjes met vragen zoals: ‘hoeveel tijd kost het jou om er even voor iemand te zijn?’. De bakjes zijn gemaakt door ouderen en het doel is dat mensen hierdoor met elkaar in gesprek raken. De kaartjes kun je onder andere vinden bij de Merz, Tuin van Sterrenburg, het Polderbakkie of Crabbehoeve.

De verhalen van mensen die al een maatje zijn met iemand worden op social media gedeeld. De vier Dordste organisaties (Woon-zorgcentrum de Merwelanden, Buddyzorg, Homestart en Moeders Informeren Moeders) willen hiermee laten zien dat ‘er even voor iemand zijn’ niet heel veel tijd moet kosten.

De vier organisaties doen al langer mensen helpen tegen eenzaamheid. Homestart van Humanitas en Moeders informeren Moeders van Jong-JGZ brengen ervaren ouders in contact met veelal jonge gezinnen die wat extra hulp kunnen gebruiken. Bij Woon-Zorgcentrum de Merwelanden worden juist mensen gezocht die eenzame ouderen gezelschap willen houden. En ten slotte biedt Buddyzorg van MEEVivenz dagelijks hulp voor dak- en thuislozen, (ex)-verslaafden of voor mensen met andere psychische klachten. Hierbij ook met een maatje die steun kan bieden.