Sinds kort heeft Dordrecht een eigen groep van Extinction Rebellion (XR). De groep doet dit jaar voor het eerst mee met de geweldloze najaarsrebellie in oktober. Op de foto Therre Blerck en Hans van Herwijnen van Extinction Rebellion Dordrecht. Foto: Ilse Schrier.

Wetenschappers waarschuwen ons al tientallen jaren: we bevinden ons in een ongekende klimaat- en ecologische crisis. We stevenen af op de zesde massa uitsterving, waar de mens oorzaak van is, en onze overheden doen te weinig om de Aarde, haar bewoners en hun toekomst te beschermen.

Elke crisis geeft de mogelijkheid tot verandering. Het is aan ons om de waarheid onder ogen te zien, hier echte acties aan te verbinden en te doen wat er nodig is om het leven op Aarde te beschermen.

Extinction Rebellion bestaat omdat onze overheid weigert om het noodzakelijke beleid in te voeren om haar burgers te beschermen. In plaats daarvan blijft zij de industrie├źn steunen die onze levens in gevaar brengen. We organiseren creatieve, vreedzame en soms disruptieve acties om druk te zetten op onze regering en ze te dwingen om de nodige maatregelen te nemen. Waarom? Omdat de geschiedenis keer op keer heeft laten zien dat burgerlijke ongehoorzaamheid een zeer effectieve manier is om snelle veranderingen tot stand te brengen.