Foto: Gertjan Kleinpaste

Het was de week om nieuwe ideeën uit te werken afgelopen week. We namen met Via Cultura het besluit ook deze zomer weer een aantal afleveringen van ‘Zomereditie’ te gaan maken. Ik verklap alvast dat we al met drie geweldige gasten afspraken hebben gemaakt en dat er publiek welkom is om de live-uitzendingen bij te wonen. Ik kan iedereen aanraden om 5, 12 en 19 augustus alvast in de agenda te noteren en van 20.00 tot 22.00 uur in de Biesboschhal te zijn, want het wordt ongelooflijk leuk. Over een vierde aflevering wordt nog nagedacht. We hadden vorig jaar natuurlijk ook vijf geweldige gasten: Geert ter Steeg, Riet Duykers, Arina Nickolson, Marjolein Meijers en Gerhard Lentink. Dan is het een hele klus daar een goed vervolg aan te geven.    

Maarten Wijk, Ilse Schrier en ik bespraken deze week ook de storyboards van een nieuw programma dat we aan het opnemen zijn. Uitzendingen uit en over de stad en de wijken er omheen. Een programma dat overigens mede mogelijk wordt gemaakt door Habets Herenmode.

Privé stonden er op m’n ‘to do-lijstje’ helaas een aantal telefoongesprekken met stroperige overheidsinstanties. De grondtoon van de vriendelijk klinkende ambtenaren was helaas: ‘dat kunt u nu wel zeggen; we nemen het niet van u aan’. Het gebrek aan vertrouwen en de minutieuze controlebehoefte bij instanties leidt vaak tot onbegrip tussen overheid en burger. We kennen daar inmiddels genoeg voorbeelden van. Hoe vriendelijk het allemaal ook klinkt, de andere kant van de lijn doet vaak behoorlijk uit de hoogte.

Ik kan me daarover opwinden. Dat helpt geen sikkepit. Beter is het nog eens goed te luisteren naar Teun Gaultier en Floor Siegler die ik onlangs voor Weekendmagazine sprak en die vol overtuiging het verhaal vertellen van een samenleving die van onderaf vorm krijgt. Door mooie initiatieven van gewone mensen in gewone straten, buurten en wijken. Het is voor mij altijd een groot genoegen ook in Dordrecht dit soort mensen te ontmoeten en van hen te horen waar hun passie ligt.

Dat is precies wat we met Via Cultura zo graag aan u laten zien en horen. Het leuke is: we zitten nog boordevol plannetjes om dat te doen. We zijn immers bij uitstek de programmamakers die oog hebben voor alle mooie ideeën die spontaan vanuit de samenleving ontstaan. Niks uit de hoogte. Midden in de maatschappij. De voeten stevig op de grond.