DORDRECHT. De 17-jarige Robbert de Jongh heeft afgelopen weekend zijn eerste autocrosswedstrijd gereden. Bij de 6e Grenscross in Essen (België) reed hij mee in de jeugdklasse 16-18 jaar, wat betekent dat hij verder nog geen auto-rijervaring heeft.

Extra knap dus dat hij als tweede eindigde in een deelnemersveld van acht andere crossers. De einduitslag is een optelling van vier verschillende races, waarbij de crossers vijftien minuten rondjes rijden over een zandbaan van ongeveer 750 meter. Door de hobbels en kuilen die gedurende de race ontstaan, zijn stuurmanskunsten zeker nodig. Op de zaterdag was het nog aftasten hoe snel Robbert de bochten kon nemen, maar zondag ging hij zelfs tijdens één race aan de leiding.

Deze stuurmanskunsten heeft hij op 8-jarige leeftijd al geleerd door wekelijks te karten. Robbert heeft de crossauto zelf opgebouwd en is daarbij geholpen door zijn broer Steven de Jongh en diens maat Dave de Heer. De auto moet natuurlijk wel veilig zijn op zo’n crossbaan. Ook Steven en Dave rijden met de autocross mee, sinds twee jaar in de klasse Sierra Duo’s. Dit betekent dat degene die links in de auto zit gas geeft en remt en degene die rechts zit stuurt. Zijn crossdebuut is Robbert goed bevallen, dus we gaan zeker nog meer van hem horen. In het Pinksterweekend staat de volgende race gepland in Lopik. Op de Foute Cross komen onder andere zijn broer, zus, zwager en nog een stel vrienden in actie.

Video: Oozenfant