Donderdagavond 19 oktober a.s. presenteer ik weer een keertje Via Cultura Live, twee uur lang een panelgesprek over een actueel thema. Met de wilde plannen voor de Zwijndrechtse brug – of moet ik Stadsbrug zeggen? – en de grootse plannen voor de Spoorzone, die op het stadskantoor inmiddels is omgedoopt tot ‘Stads As’, leek het mij een goede idee het weer eens over stadsontwikkeling te hebben.
Dat is een onderwerp dat ik regelmatig laat terugkeren op de momenten dat ik voor Via Cultura een programma in elkaar mag zetten. Vier jaar geleden maakte ik over de spoorzone al eens een programma over de Spoorzone. destijds vanuit het kantoor van EGM Architecten. Armand Paardekooper van Mecanoo, die aan de wieg stond van het plan, interviewde ik ook al eens. Lands de ‘oude lijn’, het spoortracée vandordrecht naar Leiden liggen volop kansen in het gedeelte dat langs Zwijndrecht en Dordrecht loopt. Paardekooper is een visionaire plannenmaker. iemand die naar 2040 durft te kijken zonder beelden uit 2020 of 2023 in zijn hoofd. Dat laatste is zeldzaam. Vaak proberen mensen zich een beeld te vormen van de toekomst door een nieuwe laagje over het bestaande heen te denken.
In Dordt bepaalt de hoogte van de toren van de Grote Kerk de discussie over hoogbouw en kleurt zuinigheid de discussie over het parkeren in de (nabije) toekomst, terwijl onze ‘heilige koe’ de automobiel inmiddels ruimt 50% van de publieke ruimte opslokt. Toch leverde betaald parkeren in Stadswerven boze reactie van de Stadwervenaren op. Ook de autoluwe binnenstad is vaak het onderwerp van nogal verhitte discussies.
Wat ik veel en vaak zie is dat het ambitieniveau bij nieuwe plannen in onze prachtige oude stad hoog is. De meest fanastische ‘artist impressies’ heb ik in het afgelopen decennium gezien. Rijke detaillering. Fraai ontwikkelde architectuur. Zodra de schop in de grond gaat, de heipalen worden geplaatst en de fundering is gestort, voltrekt zich een proces waarin bouwkosten en de reductie daarvan die aanvankelijke ambities danig in de weg zitten. Mag het wat soberder? Kan er worden bespaard op de te gebruiken materialen?
Over de kloof tussen ambitie en realisering praat ik donderdagavond met mensen die hun sporen verdiend hebben in de wereld van de stadsontwikkeling en met een oud-polticus die houdt van architectuur en goed weet hoe in politieke discussies ambities nogal eens wijken voor de angst voor stijgende bouwkosten. Ik praat met Fredrik Prins, architect in ruste en één van de grondleggers van EGM Architecten, met Pieter van Loon, vastgoedondernemer en betrokken bij de totstandkoming van de beleidsvisie voor onze binnenstad, met Bertus van der Vegt, die als ambtenaar, senior adviseur voor de openbare ruimte met zijn collega’s van stadsontwikkeling betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de wijk Strerrenburg, met Theo Oostenrijk, oud-gemeenteraadslid, André Oerlemans, een journalist die veel over dit onderwerp schrijft en met een vertegenwoordiging vanuit Stichting De Stad, een stichting die zich al jaren inzet voor architectonische kwaliteit en veel thema-avonden organiseert over vraagstukken op het gebied van stadsontwikkeling. Dit gebeurt live in de Biesboschhal van 20.00 tot 22.00 uur. U kunt daar live bij aanwezig zijn. wellicht zelf ook nog een vraag stellen aan mijn gasten. De uitzending is ook live te volgen op Facebook en wordt uitgezonden door RTV Papendrecht, ATOS Zwijndrecht en RTV Dordrecht.
Aanmelden
Welkom! Log in op je account
Je wachtwoord vergeten? hulp krijgen
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden