Foto: Gertjan Kleinpaste

Ik ben natuurlijk, zoals zovelen, enorm geschrokken van het bericht in AD de Dordtenaar dat Joop Teuteberg bij de laatste repetitie in de circustent een hartaanval heeft gekregen. Hij zou met z’n zoon Toni de komende weken een clownsnummer doen. Z’n afscheid van de piste. Van het circus. Van het clownsvak. Dat zou het hoogtepunt van het wintercursus zijn geweest. Maar we weten hoe daar een spaak in de wielen kwam. Corona. Lockdown.

Ik heb een fascinatie voor het circus. Is dat een ‘guilty pleasure’? Er hangt een zweem van romantiek omheen in mijn beleving. Dat reizende bestaan. “Pipo, koeien!” Dat irrationele, romantische en ongetwijfeld inadequate beeld is ontstaan in mijn jeugd. Door Pipo de Clown. Mammalou, KlukKluk, Dikke Deur. Door een vrolijk ‘tiny house’ op wielen en een ezeltje. Overigens heb ik dezelfde fascinatie ook voor poppenspelers en goochelaars.

De realiteit te is natuurlijk dat het hard werken is. Dat er heel veel bij komt kijken. Dat er ongelooflijk veel voorafgaat aan het moment waarop de tent wordt opgezet. De lampjes gaan branden. Het is hartverwarmend dat Toni Teuteberg het uitgestelde kerstcircus de komende weken volledig in het teken heeft staan van hulp aan Oekraïne. ik sprak hem daarover een weekje geleden in Via Forza. Ik vind het natuurlijke jammer dat het eerbetoon aan de ‘oude Teut’ er niet in zit, maar ik verheug mij enorm op de Oekraïense artiesten die spectaculaire acrobatiek en andere traditionele circusnummers zullen laten zien.

Zover is het echter nog niet. Eerst dompelen we ons allemaal in de stad onder in feestgedruis. Koningsdag. Wim Lex wordt alweer 55 jaar. In Amsterdam mag je op straat één blikje bier bij je hebben. Je zou eens teut worden. Zo benepen zijn we gelukkig niet in Dordrecht. Ik doe hier geen oproep om het op een grenzeloos zuipen te zetten, maar soms wordt er vanuit de overheid een ongelooflijke tuttigheid tentoongespreid. Morgen een Oranjebittertje (lokaal product ‘King’s Orange’ van Rutte) en even “Dat hij leve” roepen met m’n lief. Verder kom ik ongetwijfeld nog ergens een paar biertjes tegen. Fijne Koningsdag allemaal!