Wie graag stadsslentert met een missie, kan onze stad van Kunsten, Antiek en Curiosa opnieuw ontdekken. Het voormalig V & D pand aan het Scheffersplein is al weken lang het schouwtoneel voor een verrassend kunstproject: Etalage.art. Je kan de etalages zien die je langs een tiental bijzondere kunstobjecten leiden. Lijsten met textiele vormen, conceptuele kunst, enorme foto’s en diverse projecties: Art galore!

De ‘Kunst’ voor etalages van het leegstaande pand blaast het centrum nieuw leven in. Je ontdekt er hedendaagse werken van Dordtenaren en kunstenaars zonder grenzen. Boris Gunst van Stichting Beeldende Kunst Dordrecht voor hedendaagse kunst, gunt Dordtenaren en bezoekers via deze (om)weg even de tijd om letterlijk en figuurlijk stil te staan bij hun omgeving en de moeilijke tijd voor de kunstsector.

David Timmer van Stichting DOOR benadrukt dat Dordrecht een stad is met een veelheid aan creativiteit en ondernemendheid. De negatieve effecten van leegstand kunnen het stadscentrum negatief beïnvloeden.

Omdat onzeker is of bezoekersstromen na het einde van de coronapandemie weer terugkomen, moeten ondernemers en gemeente nadenken over de invulling van de binnenstad als winkelgebied. Dat moet helpen bij het nadenken over mogelijke maatregelen tegen leegstand van winkelpanden. De focus kan misschien beter komen te liggen op het aantrekken van jonge (vernieuwende) ondernemers. Ik denk dat het voor jonge bezoekers extra leuk is als er ook creatieve starters zich vestigen in leegstaande winkelpanden. De panden kunnen dienen als winkel maar ook als atelierruimte, vitrine of werkplek.