Foto: Gertjan Kleinpaste

Vorige week eindigde ik Weekendmagazine met een gesprek met René Kerkhoven die bij een Zwijndrechtse speelplaats een gecko bouwt van oude stoeptegels, beton, klinkers en andere materialen die hij hiervoor hergebruikt. Het object huisvest straks insecten, padden, kevertjes en komt daardoor de biodiversiteit ten goede. Het wordt géén speelobject; wettelijke aansprakelijkheid en zo. 

Ik huldig altijd het principe dat ieder kind het recht heeft een gat in de knie te vallen. Ik ben ook voorstander van fantasierijk spel in een niet al te aangeharkte omgeving. Laat kinderen lekker als struikrovers door de struiken en bosschages sluipen. Geef hen autowrakken, stenen gecko’s en sloophout op een terrein dat niet helemaal aan kant is. 

“Bomen hebben een ziel”, betoogden Anneke van Veen (Stichting de Stad), Luciënne van der Lans (fraai bewerkt hout met een magnefieke klank) en Maja Kooistra (bomenvrouw). Ze vertelden erover in een online bomentalkshow ‘Bezielde bomen’ van het Dordts Museum. Het is één van de omlijstende activiteiten bij de expositie ‘Diepgeworteld’. Bomen zijn echte verhalenverteller stellen deze dames. Ze dragen bovendien bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Er klonk een vleugje ‘prinses Irene’ door in hun verhaal. 

Deze week wordt ook in de Dordtse politiek gesproken over bomen. Daarbij is het inspreken van de Dordtse bomenridders, een uit Rotterdam overgewaaid initiatief, te verwachten. Met een tienpuntenplan ijveren deze bomenridders voor een meer verantwoord beleid bij kap, herplant, onderhoud en behoud van bomen. Dat dit nodig is, lijkt mij duidelijk. Te vaak ziet de gemeente bomen als hinderpalen in het bouwproces en als gemakkelijk vervangbaar als ze in de weg staan. Dat is natuurlijk lang niet altijd het geval. De gemeente kan en mag best zuiniger zijn op haar fiere groene reuzen die ons behoeden voor hittestress en die duidelijk bijdragen aan een prettige en gezonde leefomgeving. Bovendien is het geweldig nog jarenlang kinderen tegen zo’n stam tot honderd te horen tellen bij het verstoppertje spelen of mensen zich te zien verzamelen in de weldadige schaduw van zo’n prachtige grote boom.

Deze week (4 juni) is er geen Via Cultura Weekendmagazine live vanuit de Biesboschhal. In plaats daarvan kunt u kijken naar een mooi gesprek met Teun Gautier en Floor Ziegler over stadsmakers dat we eerder in Amsterdam opnamen.

Video: