Het is natuurlijk wereldberoemd in heel Dordrecht. Het kunstwerk dat in 1973 door Hans Petri is ontworpen aan het Van der Steenhovenplein bij het Refaja ziekenhuis. Het omvat stenen pylonen, de kunstmatige heuvels aan de Reeweg Zuid, gras, stenen en bestrating en een windvaan. Liefkozend noemt de Dordtenaar het de “piemelfontein”. Zo’n piemel kan orgastisch spuiten of beschaafd vocht afdrijven. Er kan in ieder geval iets uitkomen. Dat is natuurlijk ook de essentie van een fontein.
Op 20 maart jl. schreef Albert Sok er een aardig stuk over in AD De Dordtenaar. Het gebied gaat, volgens gemeentelijke plannen, op de schop. Er komt een fietspad, er komen voetpaden, er komt een waterpartij. Maar….. de fonteinen blijven uit!
‘Spuiten of slopen’ denk ik dan. Ik herinner mij de vorige opknapbeurt nog wel. Met de vaststelling dan de pijpleidingen van de piemels wat roestig waren geworden. Je spoot er, om met Van Kooten en De Bie te spreken, geen volwassen vent meer mee van z’n brommer. Herstel van het leidingwerk zou te duur zijn. Te vaak is geld het argument om verwaarloosde pandjes of zieltogende kunst in de openbare ruimte niet in oude luister te herstellen. De gemeente is wat dat betreft niet al te zuinig op haar schatten.
Maar een fontein moet spuiten. Zo simpel is het. Dat geldt dus ook voor de piemelfontein. Kijk, die forse jongens kunnen stijf staan van de Viagra, maar nog leuker is het als het allemaal nog een beetje werkt. De gemeente gaat zo’n slordige 1,2 miljoen in de metamorfose van het gebied steken. Een behoorlijke bom duiten. Als je dan toch zo ruimhartig de portemonnee trekt, pas dan nog ‘een paar knaken’ bij en zorg dat Petri’s ontwerp uit 1973 fysiek weer helemaal in orde is. Doe het goed of doe het niet. Herstel je het klaterende water niet, dan zijn die pylonen betekenisloos. Dan resteert slechts het verhaal dat er ooit een fontein was bedoeld. Bovendien, zeg nou zelf; een waterpartij vraagt toch om een fontein?
Spuiten of slopen dus!
De raad heeft 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het ontwerpen en herinrichten van het Hans Petri Kunstlandschap en de directe omgeving bij het voormalige Refaja Ziekenhuis. Hierdoor ontstaat een kwalitatief hoogwaardig gebied dat Amstelwijck, Wielwijk en Dordtse Hout met elkaar verbindt. Het kunstwerk van Hans Petri, dat meer dan 50 jaar bestaat, wordt zoveel mogelijk in ere hersteld. Het is te kostbaar om de fontein te repareren. Door toevoeging van een nieuw waterelement gaat het water wel weer stromen. De aanpak moet ook zorgen voor meer sociale veiligheid doordat de dichte bomen en struiken worden gesnoeid. Er komen ook zitjes en een vlonder. Het college gaat het kunstwerk nu aankopen, het ontwerp verder uitwerken en de uitvoering van de werkzaamheden voorbereide