Spanningen beginnen te stijgen rondom leerlingen door het hele land. Dit komt omdat centrale staatsexamens weer voor de deur staan. Op 12 mei 2022 zullen de leerlingen van start gaan met de eerste examens. Wij spraken met leerlingen Jasper van der Bilt (15), Tessa Bosch (17) en docente Tineke de Bruijn (43) over de examens.

Centrale informatie

Het kabinet heeft besloten dat dankzij de coronacrisis bepaalde versoepelingen mogelijk zijn voor de centrale eindexamens. Om in het kort uit te leggen hoe de examens van 2022 zullen verlopen volgt hier een korte uitleg.

  • Leerlingen mogen de centrale examens spreiden over het eerste en het tweede tijdvak.
  • Eindexamenleerlingen mogen het eindcijfer van één vak wegstrepen.

(Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde)

  • Leerlingen krijgen een extra herkansing voor het centraal examen.

 

Tijdvak 1 12 mei t/m 30 mei Bekendmaking N termen (uitslag) 9 juni
Tijdvak 2 13 t/m 24 juni Bekendmaking N termen (uitslag) 1 juli
Tijdvak 3 5 t/m 8 juli Bekendmaking N termen (uitslag) 14 juli

Deze maatregelen brengt de eindexamenleerlingen tot het maken van een keuze uit drie opties:

  1. De leerling legt het hele examentraject af in het eerste tijdvak (zoals in een normaal examenjaar).
  2. De leerling mag één of meer vakken doorschuiven naar het tweede tijdvak. Hierdoor heeft de leerling meer tijd voor de voorbereiding.
  3. Bij ziekteverzuim tijdens het eerste tijdvak mag de leerling alsnog examen doen in het tweede tijdvak.

Jasper van der Bilt (15) VMBO-TL

“Dit jaar doe ik examen voor de vakken Wiskunde, Biologie, Natuurkunde, Economie, Engels en Nederlands. Aankomend schooljaar ga ik MBO Techniek studeren in Rotterdam. Ik heb er dit jaar voor gekozen om alle examens in het eerste tijdvak af te leggen. Deze keuze heb ik gemaakt omdat ik vind dat de school mij goed heeft voorbereid met de lessen en examenvoorbereiding. De school heeft alle leerlingen extra examentrainingen aangeboden. Ik heb de afgelopen maanden erg mijn best gedaan met mijn studiebegeleider om zo voorbereid mogelijk deze examens af te gaan leggen. Ik heb iedere dag wel vier of vijf oefenexamens voor mijn neus en maak studieplanningen zodat ik in een overzicht kan zien wat ik die dag moet leren. Door dit proces heb ik genoeg vertrouwen in mezelf om te weten dat ik het zonder versoepelingen het ook kan halen. Ik vind het persoonlijk ook prettiger om alles in één keer door te leren en er meteen vanaf te zijn. Ik vrees dat als ik bepaalde examens zou doorschuiven naar het tweede tijdvak ik mijn focus verlies. Als ik alles in het eerste tijdvak afleg ben ik 25 mei klaar. Het eerste examen wat ik heb is Biologie. Dit vind ik erg fijn want biologie is het meeste leerwerk.

Tessa Bosch (17) VWO

“Ik heb het idee dat ik dankzij de lockdown een enorme achterstand heb opgelopen op eerdere leerlingen uit voorgaande jaren. Online lessen werkte echt niet voor mij. Ik raakte afgeleid en ging daarom tijdens de lessen op m’n telefoon. Mijn hele focus en motivatie is daardoor verdwenen. Ik heb daarom de keuze gemaakt om een aantal vakken door te schuiven naar het tweede tijdvak. Ik heb in het eerste tijdvak gekozen voor alle talen. Dus Duits, Frans Engels en Nederlands. Dit zijn leestoetsen en die vind ik vaak het makkelijkst omdat je er niet voor kunt leren. Zodra ik die gehad heb kan ik alle focus leggen op de echte kennis vakken. Ik wil het liefst geen herkansingen in het derde tijdvak en daarom heb ik ook bijlessen voor de vakken waar ik net geen voldoende voor behaald heb. Als ik alles in het tweede tijdvak haal ben ik op 24 juni klaar met school. Een andere persoonlijke eis die ik aan mezelf heb gesteld is dat ik liever geen cijfers wegstreep van mijn examenlijst. Dat komt omdat ik al die vakken nodig heb voor mijn vervolgopleiding.

Tineke de Bruijn (43)

“Ik ben al acht jaar geschiedenislerares op deze school. Ik heb in mijn acht jaar als lerares nog nooit een klas zo onvoorbereid examens zien ingaan. Doordat de afgelopen twee jaar voornamelijk online zijn geweest, missen veel leerlingen een bepaalde focus. Tijdens mijn geschiedenislessen zorg ik er altijd voor dat iedereen mijn uitleg overschrijft en aantekeningen maakt. Hierdoor liggen mijn klassikale examencijfer-uitslagen altijd heel erg hoog. Online is dat lastig om te overzien en merkte ik dat de leerlingen geen aandacht hadden voor wat ik aan het uitleggen was. We hebben vanuit de school wel extra examentrainingen gegeven. Tot mijn verbazing werd hier wel goed gebruik van gemaakt. Dit toonde aan dat sommige leerlingen echt bereid waren om de achterstand in te halen.”

 

Stephanie Hoogwerff Kroon