DORDRECHT. De bouw van 55 koopappartementen op de plek van het verpauperde ANWB-pand op de hoek Spuiboulevard-Johan de Wittstraat in Dordrecht is in een stroomversnelling gekomen.

De gemeente staat nu volledig achter de sloop van het leegstaande kantoor en nieuwbouw van woningen en heeft het gewijzigde bestemmingsplan ter inzage gelegd. Gistermiddag leverde de eerste presentatie van gebouw De Johan van Beverwijck aan de Dordtse welstandscommissie nauwelijks kritiek op.

De komende tijd probeert ontwikkelaar A.B. van Pelt de eerder dit jaar opgelopen vertraging goed te maken. In februari wil Van Pelt de nieuwe plannen presenteren aan de 300 potentiële kopers die zich hebben ingeschreven. De kopers kunnen in het gewilde complex hun eigen wensen voor het ontwerp aangeven.

Architect Robert Winkel presenteerde gistermiddag een complex van drie gebouwen in witte, bruine en rode baksteen. Op de eerste twee etages is ruimte voor een inpandige parkeergarage, daarboven komen zeven etages met appartementen en penthouses. Aan de kant van de Spuiboulevard krijgt het gebouw een arcade van zes meter hoog waar passanten droog onder kunnen lopen. Achter de glazen voorgevel is ruimte voor bedrijvigheid.

Aan de achterzijde aan de Beverwijcksplaats komt de met groen beklede parkeergarage en de inrit voor auto’s. Vanwege het verkeerslawaai aan de Spuiboulevard komen ook de balkons, terrassen en slaapkamers aan deze kant. Daar is te zien dat het gebouw trapsgewijs oploopt tot een hoogte van 27,5 meter.

Commissielid Frits Baarda vindt het complex koud en kolossaal: hij vindt het veel lijken op de appartementen boven de MediaMarkt aan de overkant.

Aangezien 25 procent van alle kantoren in dit deel van de 19de-eeuwse Schil leegstaat en dat percentage de komende jaren zal toenemen, werkt de gemeente Dordrecht graag mee aan sloop van kantoren en de bouw van woningen.