I“Toen wij de kapel zagen waren we meteen verkocht”, aldus de nieuwe bewoners Jori Harmans, Julia Dusee en hun zoontje Tijm. “Wie wil daar nou niet wonen? We zijn altijd al een beetje op zoek geweest naar een bijzonder pand, een standaard rijtjeshuis is niets voor ons.”

DORDRECHT. In het monumentale pand de Sint Jacobskapel wordt momenteel hard gewerkt om het om te toveren tot woonruimte. Het gebouw is eind vorig jaar verkocht na een periode van leegstand.

Het prachtige karakteristieke pand aan het Sint Jacobsplein 60 bestaat pas sinds 1910, maar heeft al een bijzondere historie. Het hoorde bij het Rooms Katholiek ziekenhuis en is na de sloop van dit ziekenhuis bewaard gebleven en in 1957 verbouwd. Hierbij werden de glazen ramen vervangen door glas-in-loodramen. Het Schiedamse atelier van de gebroeders Henderickx kreeg de opdracht om tien vensters te maken. Het ziekenhuis in Dordrecht werd in 1989 voortgezet in Zwijndrecht. Dit maakte als locatie Jacobus deel uit van het Drechtsteden ziekenhuis, inmiddels omgedoopt tot Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Zwijndrecht.
De glas-in-lood ramen van de kapel zijn verhuisd naar het ziekenhuis te Zwijndrecht. In dit moderne gebouw betreed je na binnenkomst via de hoofdingang een receptieruimte. Door de centrale gang kom je in een ronde ruimte waar de liften zich bevinden. Aan een van de wanden hangt een lichtbak met daarop het Jacobusraam uit Dordrecht.

De expressie van het raam doet denken aan het gebrandschilderde glas in de grote Franse kathedralen. De kleuren van het glas zijn nog altijd fraai. De staat van de verf daarentegen is slecht. Toen de inmiddels bejaarde glaskunstenaar Frits Henderickx na ruim 25 jaar zijn schepping terugzag schrok hij van de staat waarin het glas verkeerde. De diepzwarte lijnen waarmee hij zijn figuren intekende zijn vervaagd. Het oorspronkelijke effect waarin de loodstrippen opgingen in de zwarte tekening is verloren gegaan. Het glas heeft hierdoor aan contrast ingeboet.

Frits was niettemin tevreden. De confrontatie met het raam dat hij na de plaatsing in 1957 niet meer had gezien ontroerde hem. “Het raam zou gerestaureerd moeten worden. Het is door verzuring aangetast. Toch prijs ik me gelukkig dat het glas bewaard gebleven is. In Schiedam is een complete kerk, met gebrandschilderd glas en al, gesloopt.”

In maart 2014 is er gesproken om de kapel een onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella te maken. Hiertoe bracht zelfs CDA Europarlementarier Lambert van Nistelrooij een bezoek aan Dordrecht. Het was zo dat men op die route in Dordrecht een stempel moet halen in de Grote Kerk, maar logischer was het om zo’n stempel in de Sint Jacobskapel te halen. Hier zou subsidie voor moeten komen, wat Europa voor de helft op zich wilde nemen. Zover heeft het echter niet mogen komen. De kapel heeft toen een tijdje leeg gestaan.

Bij de nieuwe bewoners is de kapel in goede handen: “Wij gaan er een constructie in maken, waarin de slaapkamers, badkamer en berging komen. Bovenop die constructie komt de woonkamer. Ook komt er een grote keuken met kookeiland in de ruimte, waar we vooral gaan leven. We hebben veel behulpzame mensen met kluservaring om ons heen, dus we hebben er alle vertrouwen in dat het ons gaat lukken om er een mooi huis van te maken.”

In dit filmpje van de nieuwe bewoners zie je de schitterende lichtval in de kapel.