Scotch is een in 2003 opgerichte folkband uit Dordrecht. Het genre dat Scotch speelt is door verschillende stijlen beïnvloed en daarom lastig thuis te brengen, maar is het beste te omschrijven als partyfolk. De muziek van Scotch werd oorspronkelijk beïnvloed door zigeunermuziek en Joodse Klezmer, maar ook door bands als System of a Down en Gogol Bordello. In de loop der jaren heeft het rauwe gitaargeluid echter plaatsgemaakt voor meer invloeden vanuit de ska en Balkanfolk.

DORDRECHT. Scotch begon in 2003 aanvankelijk als combinatie van meerdere kunstvormen. Naast de muziek maakten ook de veelal kunstzinnige kostuums deel uit van de performance van de band. In 2005 kwam het titelloze debuutalbum uit, waarop door viool en andere traditionele instrumenten aangevulde metal- en punkachtige nummers te horen waren. Van 2006 tot 2008 gebruikte de band een hal van het bedrijf Montan Staal als oefenruimte, wat als inspiratie diende voor het conceptalbum Montana Beach, dat in 2010 uitkwam.

Vanaf toen is Scotch haar koers gaan wijzigen. De invloeden vanuit de hardrock werden grotendeels vaarwel gezegd en maakten plaats voor een meer up-tempo skageluid. Ook veranderde het uiterlijk van de band van theatraal en kunstig naar de huidige dresscode met de herkenbare streepjesbroek. Later in 2010 kwam de EP Verdronken Land uit, met akoestische opnames gemaakt in de Sophiapolder, vlak voordat deze onderwater werd gezet. De muzikale verandering maakte het ook mogelijk om te gaan touren met een akoestische setting. Door het gebruik van een klein, draagbaar drumstel heeft de band niet meer per se een podium nodig en staan ze tijdens tours ook vaak in de buitenlucht te spelen. Toen in 2013 het album Vier! (De Definitie Van Feest) werd uitgebracht, maakte men ook op opnames kennis met de nieuwe stijl van Scotch. Dit werd voorgezet op het album Jean Luc uit 2015. Foto’s: Bibelot-archief

Video: Scotchtheband (2013)