In de Verenigde Staten gaat het weer lekker. In een felle speech haalde Joe Biden uit naar Donald Trump en in een reactie daarop noemde Trump Biden een gevaar voor de natie.
Dichterbij huis is de felheid niet minder. Gideon van Meijeren ging afgelopen weekend weer stevig tekeer over de teloorgang van de democratie en het afpakken van onze vrijheid. Op Twitter is er een voortdurend D66-bashen aan de gang en worden D66-ers afgeschilderd als de schoothondjes van Klaus Schwab en slippendragers van het World Economic Forum.
Nog dichter bij huis, in ons mooie Dordt wint de profileringsdrang het ook steeds vaker van de redelijkheid met elkaar tot het meest optimale besluit te komen. Die drang tot profileren en het aanscherpen van tegenstellingen dient zelden de geloofwaardigheid van de politiek. Het vertrouwen in de politiek is op een historisch dieptepunt. Uit onderzoek van het Onderzoekscentrum Drechtsteden blijkt dat amper 50% van de Dordtenaren nog vertrouwen heeft in de lokale politiek. Het laatste dat helden moet doen is elkaar vliegen afvangen en jezelf als partij op de borst kloppen omdat je jezelf zo kritisch opstelt of zo lekker meehuilt met actievoerders.
Wat nodig is, is dat gemeenteraadsfracties bruggen bouwen, naar elkaar luisteren om elkaar te willen begrijpen en over en weer consessies durven en willen doen om met elkaar de stad vooruit te helpen. Goed luisteren naar inwoners helpt daarbij overigens ook.
Het draagt beter bij aan herstel van vertrouwen dan het elkaar uitmaken voor rotte vis. Het voorbeeld dat lokale politici net iets te vaak zien in de Champions League van de politiek.